Hlavní obsah

Praha chce rychlodráhu do Berlína

• Aktualizováno
Právo, Vladimír Plesník, Berlín

Přesvědčit německou vládu, aby výhledově zařadila miliardové investice na modernizaci železničního spojení Praha- Berlín a Praha - Mnichov se včera v německé metropoli pokusil český premiér Bohuslav Sobotka. Jde především o stavbu rychlodráhy spojující obě metropole.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou v Berlíně

Článek

„Měl jsem možnost opakovaně poukázat na to, že je ostuda, pokud železnice mezi ČR a Německem vypadá tak, jak vypadá. ČR intenzívně pracuje na přípravě rychlého cestování vlakem mezi PrahouBerlínem. Velmi stojíme o to, aby se také na bavorské straně začalo podobně jako na české intenzivně pracovat na zlepšení trasy Mnichov – Praha,“ shrnul Sobotka před novináři  jednání, které měl při pracovním obědě s kancléřskou Angelou Merkelovou, jejich už druhém setkání během 14 měsíců.

Kancléřka uvedla, že přijala pozvání do ČR, termín zatím nepadl. „Touha po Praze je velká,“ dodala s lehkou nostalgií v narážce na svou někdejší stáž v Akademii věd v Praze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Premiér informoval, že se v červnu setká s bavorským a saským premiérem, aby se společně zasadili o zahrnutí  rychlodráhy Berlín – Praha a o rozšíření a elektrifikaci  trati Praha-Mnichov do celoněmeckého dopravního plánu, který se nyní upřesňuje. To by také umožnilo čerpat prostředky z unijních fondů. Pokud jde o termíny zprovoznění rychlodráhy, podle Sobotky se uvažuje o letech 2022-3 na nejvíce připraveném úseku do Lovosic.

Kauza s naftou u Viktoriagruppe

Sobotka jednal v Berlíně i o citlivém případu zkrachovalé firmy Victoriagruppe, jež spravovala české hmotné rezervy uložené v SRN. „ČR je připravena doložit vlastnická práva. Kromě toho připomínám bilaterální smlouvu o skladování. Jde o majetek pořízený za peníze českých daňových poplatníků,“ připomněl.

Merkelová uvedla, že je připravena i nadále v této záležitosti s Prahou spolupracovat, na Česku je ale prokázat v souladu s německým právem vlastnictví nafty.

Premiér jednal i s německými investory. Na otázku Práva, zda při setkání přišla řeč na jejich stesky, že v ČR postrádají zaměstnance hovořící německy, a zda se tudíž i česká vláda výrazněji vloží do projektu Šprechtíme, v němž velvyslanectví SRN a Rakouska v Praze propagují němčinu, předseda vlády řekl, že iniciativu má za důležitou a vláda se staví i za to, aby si žáci základních škol volili jako druhý jazyk právě němčinu.

Evropa je o důvěře

Při vystoupení na prestižní Humboltově univerzitě v Berlíně nazvaném „Evropa na křižovatce“ se Sobotka označil za klíč k budoucímu úspěchu EU důvěru a sebedůvěru.

„Nesmíme ztratit důvěru v naše partnery, s nimiž jsme roky či desetiletí vytvářeli společný evropský dům, důvěru v to, že společně budované společenství má smysl a je životaschopné, důvěru v hodnoty a pravidla, na nichž jsme EU vystavěli, v neposlední řadě pak nesmíme zklamat důvěru občanů v politický systém a jeho funkčnost,“ řekl.

Premiér vystoupil v rámci cyklu zamyšlení, v němž státníci hledají odpověď na otázku, jak dál s evropskou integrací a jak překonat úskalí a zátěž poslední doby – krizi zadluženého jižní křídla EU a eurozóny, konflikt na Ukrajině či příliv uprchlíků.

Předseda vlády jednal rovněž se Sigmarem Gabrielem, vicekancléřem a ministrem hospodářství a energetiky. Gabriel je současně předsedou soc.dem. (SPD), a mluvili i o poslání   moderní levice v éře globalizace.

Sobotka  uctil v Berlíně u památníku Typografie teroru oběti druhé světové války. Památník vznikl na místě vězeňských cel gestapa, sídla SS a později i Heydrichova říšského úřadu bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám