Hlavní obsah

Povolební posílení libry dlouho nevydrželo. Obavy z tvrdého brexitu jsou zpět

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská libra v úterý oslabila vůči dolaru i euru po zprávách, že britská vláda plánuje prosadit úpravu zákona o brexitu, která by zakazovala prodloužení přechodného období. Kurz libry se tak vrátil na úroveň před parlamentními volbami, uvedl server BBC.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu libry k dolaru.

Článek

Britská měna oslabila o procento vůči dolaru pod hranici 1,32 dolaru za libru, vůči společné evropské měně propadla o 1,2 procenta na 1,18 eura za libru. Pokles zaznamenal také hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 250, jeho hodnota se snížila o 1,4 procenta.

V pátek přitom libra posílila nad 1,35 dolaru za libru a vůči euru byla dokonce nejsilnější za tři a půl roku. Za posílením stály naděje investorů, že vítězství konzervativců nadpoloviční většinou ukončí nejistotu kolem brexitu.

Libra po vítězství konzervativců nejsilnější za tři roky, rostou i britské akcie

Ekonomika

Úterní oslabení měny následovalo po oznámení britské vlády, že bude usilovat o přidání dodatku k brexitové dohodě, jenž by zakazoval prodloužení přechodného období určeného k vyjednání obchodní dohody s EU. Přechodné období má nyní končit závěrem roku 2020.

Podle kritiků to zvyšuje riziko, že Británie opustí Unii bez dohody. „Když vyloučí prodloužení, bude velmi málo času na dosažení komplexní dohody o volném obchodě s EU,“ komentoval finanční analytik společnosti JCRA Andy Scott. Dodal, že hodiny nyní tikají a příští prosinec se přibližuje „pád z útesu“.

Michael Gove, který je fakticky zástupce premiéra Borise Johnsona v konzervativní vládě, přispěchal s ujištěním, že Velká Británie a EU „se zavázaly určitě dosáhnout dohody do roku 2020“. Podobné sliby se ale již dříve několikrát nepodařilo naplnit.

„Aktuální propad libry odráží fakt, že brexit zdaleka není hotový,“ řekl BBC analytik UBS Dean Turner. Dodal, že tento faktor bude ovlivňovat kurz libry i následující měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám