Hlavní obsah

Potravinářská inspekce zavřela 55 restaurací, zveřejňuje je na webu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos uzavřela 55 restaurací či jídelen kvůli závažným porušením hygienických či potravinových předpisů. Nově je zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři. Ve středu to řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.

Foto: Státní zemědělská potravinářská inspekce

Jednou z dočasně uzavřených byla i čínská restaurace Fu Shan v Klatovech.

Článek

Porušení platných právních předpisů zjistili inspektoři u třetiny z celkem 3170 kontrolovaných zařízení.

Od začátku letošního roku SZPI včetně výroben a obchodů uzavřela celkem 68 provozoven. Většina z nich mohla po odstranění nedostatků znovu otevřít, některé ale zůstaly zavřené.

Restaurace a jídelny hřeší nejvíc

Z čísel vyplývá, že provozovny veřejného stravování představují 80 procent zavřených podniků, což Klanica považuje za alarmující.

„Povědomí o hygienických požadavcích a požadavcích potravinového práva u výrobců a do jisté míry u klasických prodejců potravin je na výrazně vyšší úrovni než u subjektů, které provozují veřejné stravování,” uvedl Klanica.

Provinilce nově zveřejňují na webu

SZPI od středy zpřístupňuje na portálu Potraviny na pranýři přehled uzavřených provozoven. Kromě provozů společného stravování jde i o prodejny potravin a výrobní potravinářské provozy.  Na webu dosud zveřejňovala informace o nevyhovujících či zdraví nebezpečných potravinách.

„Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Lidé mohou nalézt problematické provozovny ve svém okolí i prostřednictvím interaktivní mapy. Pravomoc kontrolovat také restaurace, bary, vinotéky či provozovny rychlého občerstvení udělila SZPI od začátku letošního roku novela zákona o potravinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám