Hlavní obsah

Pošta už může balíky běžně doručovat i večer

Právo, Jiří Novotný
Praha

Česká pošta (ČP) už může domácnostem běžně doručovat balíky až do dvaceti hodin večer. Na základě úspěšného pilotního projektu jí to předběžně odsouhlasil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Výrazně by tak mělo ubýt případů, kdy adresáti nejsou zastiženi doma a pro balík si pak musí dojít na poštu.

Článek

„Jsem rád, že nám na základě výsledků pilotního provozu vyšel ČTÚ vstříc a změnu povolil,“ pochvaluje si vrchní ředitel pro provoz a logistiku Petr Zatloukal, pověřený řízením České pošty. "Čertovo kopýtko" bylo totiž dosud skryto v normě, která ČP přikazovala, že může doručovat jenom od osmi do šestnácti hodin.

„Přes den doručíte do jakékoli firmy zásilky bez potíží. Zkuste ale zastihnout doma v pracovní době soukromou osobu. Prodloužením doby doručování až do dvaceti hodin tento problém odpadne,“ řekl Právu Zatloukal.

Odpolední doručování od loňska

Pilotní projekt odpoledního doručování spustila ČP loni v červenci a zapojila do něj všechna krajská města. Určen byl pro fyzické osoby, na něž pošta dostala od odesilatelů telefonický kontakt. Zatímco dříve se úspěšnost doručení balíků pohybovala jen kolem 55 procent, už v prvních fázích pilotního provozu začala ČP dosahovat až 95procentní úspěšnosti.

„To bylo také důvodem, proč jsme v listopadu rozšířili odpolední doručování na všechna bývalá okresní města a od počátku letošního roku i na příměstské oblasti. V současné době už takto klienty obsluhujeme v 72 městech a úspěšnost doručení balíků se ustálila na 92 procentech,“ vyčíslil Zatloukal.

Úspěšný také projekt Expres

Odpolední doručování využila Česká pošta i pro projekt Expres (dodávání balíkových zásilek hned v den jejich podání). V současné době je do něj zapojeno 28 podacích pošt v třinácti krajských městech. Například zásilka, kterou v Praze podá odesilatel v deset hodin dopoledne, je v sedmnáct hodin dodána adresátovi v Ostravě.

„Předpokládáme široké využití této expresní služby. Tímto způsobem totiž nebudeme přepravovat pouze balíky, ale jakoukoli zásilku. Zajímavá pro klienty je i cena, třeba zásilku o hmotnosti do patnácti kilogramů dodáme z Prahy do Ostravy bez DPH za 250 korun,“ informoval Zatloukal.

Až do jedné tuny

Letos v lednu rozjela Česká pošta také pilotní projekt přepravy nadrozměrných zásilek až do 1000 kilogramů. Například praček, chladniček, malotraktorů či palet se zbožím.

„Nadrozměrné zásilky jsou vyzvednuty u odesilatele a přepraveny adresátovi nejpozději do dvou dnů po jejich podání. Od 1. srpna tuto službu zavedeme pro veškerou firemní klientelu a vzápětí ji nabídneme všem občanům,“ sdělil Zatloukal.

Reklama

Výběr článků

Načítám