Hlavní obsah

Poplatek za nadměrný vklad vyvolal vášnivé debaty

Lidé mohou letos opět hlasovat v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek. Do konce listopadu mohou poplatky nominovat, od prosince do konce ledna mohou hlasovat. Ankety se mohou účastnit i lidé na Slovensku se "svými" absurdními poplatky. Největší debatu zatím vyvolává poplatek za nadměrný vklad. Někteří účastníci ankety dokonce nevěří, že tento poplatek opravdu existuje.

Článek

V 1. ročníku zcela suverénně vyhrál poplatek za příchozí platbu a o rok později to byl poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Tyto dva poplatky se nyní ankety neúčastní.

Ve 3. ročníku dostaly šanci uspět další poplatky. Zatím bylo nominováno 13 poplatků - 9 absurdních poplatků z loňského ročníku z ČR a 4 poplatky ze Slovenska. Nominovat bankovní poplatky můžete na internetových stránkách www.bankovnipoplatky.com

Poplatek za nadměrný vklad

Kolem poplatku za nadměrný vklad se strhla intenzivní diskuse. Tento poplatek vlastně paradoxně trestá ty klienty, kteří do banky přinesou velký obnos peněz. Jak napsal Radek Č., za tento absurdní poplatek zaplatil neuvěřitelných 1300 korun.

"Chtěl jsem převést peníze z jednoho účtu na druhý. Úřednice mi poradila, že nejrychleji to jde formou hotovostního výběru a vkladu, kdy oba úkony proběhnou na jedné přepážce pouze papírově. Vše bylo provedeno. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem obratem na internetu zjistil, že eBanka si naúčtovala 1300 korun za nadměrný vklad. Banka trestá svého klienta, který jí dá k dispozici své peníze, aby na nich mohla vydělávat."

Tuto zkušenost dokládá i jiný bankovní klient Václav Blahut: "Prodal jsem byt. Kupující mi vložil peníze na účet a eBanka si stáhla 1500 korun za nadměrný vklad. Když jsem to z výpisu zjistil a dal se z toho šoku trochu dohromady, reklamoval jsem tento absurdní poplatek s tím, že mě nemohou penalizovat za něco, co nemohu ovlivnit". Komerční banka má například limit (500 tisíc korun), nad který zaplatí klient větší poplatek. Vložíte-li na účet v bance částku 500 001 korun zaplatíte 0,15 % z částky - tedy 750 korun. Oficiálně tento poplatek zní za "zpracování vkladu bankovek".

Tento poplatek dokládá i příspěvek autorky pod jménem Marry, který uvádí, že: "konkrétně v Komerční bance několikrát do měsíce nosí do banky odvod z podnikové pokladny. Jednou jsem chtěla udělat službu starším lidem, neodkázala jsem je s platbou na účet (když už to donesli v hotovosti) a přijala větší platbu, čímž mě naskočila částka odvodu nad 500 tisíc. A ejhle, byl mi spočítán poplatek cca 800 Kč za nadměrný vklad". Člověk by přitom myslel, že čím více vloží na účet, tím více si ho banka bude vážit.

Poplatek je favoritem

Podle diskutujících je tento poplatek jedním z favoritů. "Poplatek za nadměrný vklad je opravdu nefér", píše jeden z návštěvníků webu, "i jako bývalý zaměstnanec banky jsem nepochopil, kde se tento poplatek vzal", dodává.

Někteří klienti dokonce nevěří, že takový poplatek vůbec existuje, domnívají se, že jde o legraci, která doprovází anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek.

Samotné hlasování se rozběhne 1. prosince a bude probíhat dvoukolově. 1. kolo hlasování skončí 31. ledna 2008, finálové potom 28. února, kdy bude vyhlášen nejabsurdnější bankovní poplatek pro rok 2007.

Po skončení ankety bude supervolba, tedy volba toho nejabsurdnějšího bankovního poplatku ze tří vítězných poplatků, tedy i z dvou minulých let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám