Hlavní obsah

Pomoc Irsku by mohla být podmíněna zvýšením jeho daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pokud Irsko nezvýší daně pro firmy, finanční pomoci by se například od Francie či Německa nemuselo vůbec dočkat. Píše o tom deník Financial Times s tím, že daně v Irsku patří k nejnižším v celé Evropské unii.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Článek

Irové dosud zvýšení daně, jejíž sazba činí 12,5 procenta a vláda ji považuje za základ průmyslové politiky, odmítali. V posledních dnech se ale zdá, že jejich odhodlání se pomalu vytrácí. "Není to nic, co by se nedalo vyjednat," řekla v parlamentu vicepremiérka Mary Coughlanová.

Tlak mezinárodních institucí ale vadí irským podnikatelům a ekonomům. "Daně si nastavujeme tak, jak to nejvíce vyhovuje našim lidem. Tomu se říká opravdová suverenita. A tento tlak (na zvýšení daní) je naprosto scestný a nic nevyřeší. Dluhopisové trhy se rozhodně neuklidní," uvedl Danny McCoy z obchodní asociace IBEC.

Podobný názor má i šéf irské pobočky americké banky Bank of America Merril Lynch Peter Keegan. "MMF, ECB a Evropská komise si musí uvědomit, že jakýkoli růst daní nás učiní ekonomicky závislejšími na partnerech v EU, než naopak," dodal.

Irové už prý nejsou vlastními silami schopni napravit obrovský rozpočtový schodek, který způsobila nutnost záchrany a očištění několika irských bank. V Irsku v současnosti jedná mise Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která připravuje záchranný "balíček" pro tamní finanční sektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám