Hlavní obsah

Polští farmáři dopují zvířata antibiotiky

Právo, Pavol Minárik

Navzdory tomu, že Evropská unie přísně zakázala krmení zvířat antibiotiky, v Polsku se tak děje ve velkém. Zjistila to reportérka televize TVN 24, která se půl roku vydávala za chovatelku drůbeže a dobytka, ale i za dealerku nelegálních antibiotik.

Článek

„V Polsku v podstatě nejsou zvířata chovaná na maso, která by neměla antibiotika v organismu,“ uvedla v reportáži nahrané skrytou kamerou.

Jde o nelegální antibiotika z Číny, zejména o metronidazol, u něhož laboratorní zkoušky potvrdily, že působí rakovinotvorně. „Mnozí polští chovatelé ho svévolně, bez jakékoli kontroly, přidávají drůbeži i dobytku do krmiva, čímž stimulují jejich urychlený růst,“ uvedla reportérka, která šest měsíců působila v tomto prostředí v utajení.

Jen jedna z 25 vyhovuje předpisům

Po návštěvě 25 chovných farem v různých koutech Polska, jimž nabídla nelegální antibiotika, se potvrdily její nejhorší obavy.

„Jen na jediné se zachovali v souladu s předpisy a poslali mě za veterinářem, s nímž spolupracovali,“ vypověděla novinářka. V Polsku nepochybně působí mafie, která dopuje dobytek a drůbež nebezpečnými léky, aby v co nejkratší době a při co nejnižších nákladech dosáhli maximální hmotnost či rozměry.

Farmáři přitom nemusí ani nikam chodit. „Dealeři si je najdou a nabízejí jim své zboží,“ potvrdila reportérka. Jedna farmářka v reportáži vylíčila, jak nakupuje antibiotika od dealerů a dává je svým chovným zvířatům. „Moje kuřata rostou rychleji a jsou chutnější než u konkurence,“ chválila se před skrytou kamerou.

Zákon je nastaven velmi podivně

Takové praktiky zůstávají sice v Polsku zakázané, „avšak farmakologický zákon je nastavený tak, že zákaz platí jen tehdy, pokud se dotyčný přizná, že záměrně koupil takové léky. Pokud je u něj policie objeví, nemůže ho automaticky obvinit, že je podává zvířatům,“ řekl farmakolog Wojcieh Karlik.

„Na těchto kšeftech vydělávají nejen prodejci, ale nejspíš také veterináři. Jde o uzavřený systém, v němž ruka ruku myje, zatímco nikdo z venku netuší, co přesně se vlastně děje,“ upozornila zpravodajka TVN 24.

Televize rovněž uvedla, že ve stejné době, kdy reportérka TVN v přestrojení půl roku podrobně zaznamenávala, jak je polská výroba masa naprosto v rukou lékové mafie, polský ministr zdravotnictví vychvaloval v Evropě nezávadnost polských potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám