Hlavní obsah

Policie prověřuje možný podvod s DPH za 204 milionů v Pražské plynárenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie prověřuje, jak městská společnost Pražská plynárenská (PP) nakupovala za stamiliony korun v roce 2015 plyn přes německou burzu. Případ zpracoval Specializovaný finanční úřad, podle nějž šlo o rozsáhlé podvody s DPH provedené organizovanou skupinou. Vyšetřovatelé škodu vyčíslili na více než 204 milionů korun, jednoho člověka policie obvinila. Na případ ve čtvrtek upozornil server Seznam Zprávy.

Foto: Profimedia.cz

Pražská plynárenská uvedla, že je obětí podvodu.

Článek

Pražská plynárenská v tiskové zprávě uvedla, že v případu se stala obětí podvodu a podle svých informací nebyla v přímém smluvním vztahu s firmou, která DPH neodvedla.

„V současné době je (obviněný) ve výkonu vazby pro zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ cituje server žalobce Ondřeje Trčku z pražského vrchního státního zastupitelství.

Mluvčí Specializovaného finančního úřadu Lukáš Šimr věc nekomentoval, úřad je podle něj vázán mlčenlivostí.

Podezřelé obchody mezi dubnem a říjnem 2015

Podle serveru policisté prověřují obchody PP s firmou B Capital Trading mezi dubnem a říjnem 2015. Za tuto dobu PP firmě zaplatila za plyn více než 970 milionů korun.

Peníze od Pražské plynárenské posílala B Capital Trading podle finančního úřadu na účty firem, které sídlily většinou na virtuálních adresách, neplatily daně a s úřadem nekomunikovaly. Šlo například o účty v Polsku, na Balkáně či Kypru.

„Z popsaných skutečností vyplývá, že se jedná o organizovanou skupinu, kdy v rámci účelově vytvořených řetězců firem lze konstatovat podvod na DPH. Pražská plynárenská získala neoprávněný nárok na odpočet z předmětných plnění, čímž došlo ke zneužití systému daně z přidané hodnoty,“ napsal také finanční úřad.

Představenstvo: PP je obětí podvodu

Podle představenstva společnosti figuruje PP v případu jako poškozená.

„Představenstvo zdůrazňuje, že se Pražská plynárenská stala obětí podvodu a figuruje v předmětné kauze jako potenciálně poškozený subjekt,“ uvedlo vedení PP.

Kontrola finančního úřadu podle něj zatím neskončila. Představenstvo připustilo, že DPH v rámci dodavatelského řetězce nebyla odvedena.

„V této souvislosti je třeba zdůraznit, že dle našich informací se nejednalo o přímého partnera (smluvního dodavatele) Pražské plynárenské, ale o společnost na dalším místě v rámci dodavatelského řetězce, se kterou nebyla Pražská plynárenská v žádném přímém smluvním vztahu,“ doplnila firma.

Reklama

Výběr článků

Načítám