Hlavní obsah

Poláci Česku nedají seznam výrobců potravin s technickou solí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznaň

Polsko českým úřadům nedá seznam výrobců potravin, kteří používali technickou sůl místo jedlé. Rozhodlo o tom polské státní zastupitelství. České ministerstvo zemědělství ve čtvrtek tvrdilo, že Poláci zveřejnění seznamu slíbili.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Firmy zapletené v Polsku do takzvané solné aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a výrobci pak takové potraviny dodávali na svůj trh, ale také je vyváželi. České úřady požadovaly seznam výrobců, aby věděly, které potraviny mohou být závadné, ten ale dosud nedostaly.

Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace.

"Na státní zastupitelství v Poznani se žádný představitel české strany neobrátil a nepožadoval žádné údaje. Státní zastupitelství v současném stádiu vyšetřování nepředpokládá, že by komukoliv předávalo materiály," uvedla mluvčí státního zastupitelství Magdalena Mazurová-Prusová.

V uplynulých dnech ve Varšavě o celém problému jednala česká delegace. Polské ministerstvo zemědělství ovšem podle PAP odmítlo, že by Češi při těchto jednáních získali příslib, že dostanou seznam producentů potravin, kteří při výrobě používali technickou sůl.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) řekl, že není se situací spokojen, protože polská strana informace má, nechce je ale předat dál. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám