Hlavní obsah

Pokles průmyslové produkce zpomaluje

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v červnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 11,9 procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Hodnota nových zakázek se meziročně propadla o 3,4 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Průmysl na tom byl lépe než v květnu, oproti němu se výroba při vyloučení sezonních vlivů zvýšila o 13,4 procenta.

Průmysl zejména v dubnu postihla karanténní opatření proti šíření nemoci covid-19. Nicméně značná část z nich pokračovala i po většinu května. Už v květnu přitom výroba meziměsíčně rostla.

Průmysl se v květnu propadl o čtvrtinu, odstávky automobilek končily pozvolna

Ekonomika

„Situace v průmyslu se v průběhu června začala pomalu stabilizovat. Průmyslovou produkci ve srovnání s květnem povzbudila obnova výroby aut, což pomohlo i výrobcům dílů pro automobilový průmysl. V řadě průmyslových podniků se výroba postupně začala vracet na úroveň před vypuknutím pandemie,“ uvedl šéf odboru statistiky zemědělství, průmyslu a stavebnictví ČSÚ Radek Matějka.

Za celé druhé čtvrtletí došlo k poklesu průmyslu o 18,7 procenta ve srovnání s prvními třemi měsíci roku a o 23,7 procenta oproti stejnému období loňského roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Průmyslová produkce vzrostla

Průmyslová produkce v únoru meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Vyplynulo to z dat, která v pondělí...

Průmysl roste nejrychleji od podzimu

Průmyslová produkce v dubnu meziročně vzrostla o 3,3 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o devět procent. Vyplynulo to z dat, která ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám