Hlavní obsah

Pojišťovny zaplatí za útok na WTC 4,6 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Pojišťovny, které se v létě 2001 upsaly k pojištění Světového obchodního centra (WTC), zaplatí jeho provozovateli Larrymu Silversteinovi 4,6 miliardy dolarů. To je mnohem více, než čekali. Nejenže hned měsíc a půl poté došlo k útokům na WTC, ale soud nyní rozhodl, že šlo o dvě pojistné události. Rozhodnutím soudu se pojišťovnám výplata pojistky prodraží o 1,1 miliardy dolarů.

Foto: internet

Trosky po útocích na budovy Světového obchodního centra 11. září 2001

Článek

Silverstein měl z vítězství u soudu radost. "Věděl jsem, že šlo o dvě letadla, dvě věže, a tudíž i dvě pojistné události a soud mi to jen potvrdil. Částku použiji na obnovu  místa, kde WTC stávalo," reagoval Silverstein. Pojistnou smlouvu přitom podepsal jen měsíc a půl předtím, než letadla zaútočila.

Pojišťovny jsou zklamány

Pojišťovny tvrdí, že šlo o jeden útok dvěma letadly a vyplacení pojištění by nemělo záviset na tom, kolik zbraní bylo použito.

Rozhodnutí soudu se týká devíti finančních ústavů, jeden z nich, Allianz, se proti rozhodnutí hned odvolal. "Rozhodnutí soudu pro nás znamená vydání 80 miliónů euro navíc, s tím nemůžeme souhlasit," řekl mluvčí mnichovské centrály Allianzu.

Zřejmě ho budou následovat i další pojišťovny -Travelers Indemnity, Industrial Risk Insurers, Royal Indemnity, Tokio Marine and Fire Insurance, Twin City Fire Insurance, Tig Insurance Westfield WTC LLC a Zurich American Insurance.

Reklama

Výběr článků

Načítám