Hlavní obsah

Pohonné hmoty zdražily, nafta překonala 32 korun

Pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu zdražovaly. Průměrná cena nafty se po dvou měsících dostala opět nad 32 korun za litr. Diesel se prodává za 32,04 koruny za litr, což je o 18 haléřů více než minulou středu. Benzin Natural 95 zdražil o sedm haléřů na průměrných 32,57 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 25. září.

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou v současné době v Praze. Benzin u tamních čerpacích stanic řidiči natankují průměrně za 32,96 Kč/l. Nafta stojí v hlavním městě průměrně 32,53 Kč/l.

Nejlevněji se pohonné hmoty prodávají na jihu Čech. Benzin tam stojí v průměru 32,09 Kč/l, litr nafty pak 31,47 Kč/l.

„V nejbližším týdnu předpokládáme růst cen benzinu a nafty o 5 až 15 haléřů. Nafta zdraží více. Cena ropy Brent se po skokovém zdražení vrací zpátky na úroveň dosahovanou před útoky na ropná zařízení v Saudské Arábii. Růst cen pohonných hmot se díky tomu brzy zastaví,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Princ po útoku nutí boháče investovat do ropné firmy

Blízký a Střední východ

Ropa Brent se ve čtvrtek prodává za 61,30 dolaru za barel, před útoky byla mírně pod 60 dolary.

„Saudská Arábie a Saudi Aramco uvedly, že produkci v zasažených ropných zařízeních obnovují rychleji, než se původně předpokládalo. Zpracovatelská kapacita Saudi Aramco je už zpátky nad 11 miliony barelů ropy denně. Do konce září by mělo být obnovených 100 procent ztracené produkční kapacity,“ dodal Tomčiak.

Na pokles cen ropy podle něj působí také zprávy o větších zásobách ropy v USA a zvýšení těžby v Brazílii.

Reklama

Výběr článků

Načítám