Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku dál zdražily, nafta je na 30 korunách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot od minulého týdne znovu vzrostly. Benzín zdražil o osm haléřů na průměrných 30,87 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 30 korun za litr, což je o čtyři haléře více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 24. lednu

Článek

Zhruba od poloviny loňského listopadu se ceny pohonných hmot několik týdnů výrazněji neměnily. Od začátku ledna sice rostly, ale pouze v řádu jednotek haléřů. Až před dvěma týdny zdražily výrazněji.

Nejdražší benzín je nyní v Praze a na Vysočině, kde se prodává v průměru shodně za 31,43 koruny za litr. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce rovněž na Vysočině, a to průměrně 30,61 Kč/l. V Plzeňském kraji nafta stojí 30,50 a v Praze 30,49 Kč/l.

Naopak nejlevněji prodávají benzin čerpací stanice v Jihočeském kraji, kde stojí průměrně 30,49 koruny za litr. Nejnižší cena nafty je v Pardubickém kraji, a to 29,59 Kč/l.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka pohonné hmoty v dalším týdnu zdraží už jen o několik haléřů a pak se růst cen zastaví.

„Marže distribuční sítě jsou momentálně o několik desítek haléřů nad dlouhodobým průměrem, což je způsobenou zimním obdobím a růstem nákladů při provozu čerpacích stanic,” řekl Novinkám.

„Srovnání s okolními zeměmi vychází pro ČR celkem příznivě. Pohonné hmoty jsou drahé zejména směrem na západ a na Slovensku je drahý benzín,” dodal Tomčiak.

Reklama

Související články

Zdražování benzínu a nafty zrychlilo

Zdražování pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu zrychlilo. Začátkem ledna ceny stoupaly o jednotky haléřů, nyní litr benzínu zdražil v průměru o 11 haléřů...

Hlavní hráči změnili výpočet ceny benzínu

Společnosti Unipetrol a MOL, dva největší dodavatelé pohonných hmot v České republice, změnily od ledna způsob výpočtu cen pohonných hmot. Používají k tomu...

Výběr článků

Načítám