Hlavní obsah

Podporu zadluženým státům eurozóny kritizoval i německý prezident

– Lindau

Německý prezident Christian Wulff zpochybnil legální oprávnění Evropské centrální banky (ECB) k nákupům státních dluhopisů zemí eurozóny. Ukázal tím sílu německého odporu vůči kontroverzním krokům na podporu zadlužených zemí za každou cenu a podpořil nedávnou kritiku nákupů dluhopisů ze strany německé centrální banky Deutsche Bundesbank.

Foto: Profimedia.cz

Německý prezident Christian Wulff

Článek

"Považuji masivní nákupy dluhopisů jednotlivých států Evropskou centrální bankou za právně sporné," prohlásil Wulff. Prezident citoval článek smlouvy o EU, podle nějž má ECB zakázáno kupovat dluhopisy přímo od vlád. "Takový zákaz dává smysl pouze tehdy, když se jej nebudou pokoušet obcházet nákupy na sekundárním trhu," dodal.

ECB uskutečňuje nákupy dluhopisů na sekundárním trhu od loňského května ve snaze přispět k řešení dluhové krize nejprve v Řecku a pak v dalších zemích eurozóny. Po jarním přerušení ECB tyto nákupy obnovila před dvěma týdny, kdy reagovala na útok trhu na španělské a italské dluhopisy.

Německý prezident má převážně ceremoniální funkci a na vládní politiku nemá větší vliv. Jeho vyjádření však odrážejí obavy německé veřejnosti, finančního sektoru a části politiků ze snah řešit dluhovou krizi na úkor Německa a zdraví jednotné měny. Bundesbanka v pondělí označila nákupy dluhopisů za faktor, který vede k poklesu fiskální disciplíny v zemích dluhové krize, a kritizovala celý trend směřování EU k "transferové unii". [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám