Hlavní obsah

Podnikatelům se daří, v červenci jich zbankrotovalo nejméně za pět let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci bylo vyhlášeno 377 bankrotů podnikatelů, což je nejméně od roku 2013, vyplývá z analýzy společnosti CRIF. V minulém měsíci zbankrotovalo také 60 obchodních společností a 962 lidí vyhlásilo osobní bankrot.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Bankroty podnikatelů

Článek

„Ekonomická situace je pro drobné podnikatele příznivá již delší dobu. Díky dlouhodobě rostoucí ekonomice, zvyšujícím se platům a téměř plné zaměstnanosti roste poptávka po jejich službách jak z řad firem, tak z řad obyvatel. To má následně vliv na pokles počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů i na celkový počet lidí, kteří své podnikání ukončí,“ řekla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Nejvíce bankrotů podnikatelů (fyzických osob) bylo v uplynulých 12 měsících vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (719 bankrotů), v Ústeckém kraji (680 bankrotů) a ve Středočeském kraji (677 bankrotů). Nejméně naopak na Vysočině (209 bankrotů) a na Zlínsku (213 bankrotů).

V červenci bylo vyhlášeno o dva bankroty obchodních společností více než v červnu. Nejvíce bankrotů obchodních společností se týkalo oblasti obchodu, průmyslu a ve službách. Pouze ojediněle se týkaly oborů zemědělství a stavebnictví.

Počet osobních bankrotů nejnižší v tomto roce

V červenci bylo vyhlášeno 962 osobních bankrotů, o 323 méně než v červnu a nejméně v tomto roce. „Počet vyhlášených osobních bankrotů je v letošním roce poměrně stabilní a pohybuje se většinou v rozmezí od tisíce do 1 200 bankrotů měsíčně. Předpokládáme, že tento počet se nebude v nejbližší budoucnosti výrazněji měnit,“ dodala Kameníčková.

V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno dohromady 12 722 osobních bankrotů, což bylo o 15 procent méně než v předešlém období, uzavřela analýza CRIF.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám