Hlavní obsah

Počet osobních aut v Česku atakoval hranici pěti miliónů

– Praha • Aktualizováno

Počet registrovaných osobních aut v Česku se během první poloviny roku zvýšil o 167 tisíc na 5,06 miliónu. Poprvé tak překročil pětimiliónovou hranici. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Průměrný věk osobních aut na českých silnicích se zvýšil proti konci roku 2014 o čtvrt roku na 14,73 roku. Na stárnutí má vliv počet vyřazovaných aut z provozu i dovoz přestárlých ojetin ze zahraničí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Auta Yeti a Roomster v závodě Škoda Auto v Kvasinách

Článek

„Vysoký průměrný věk osobních automobilů registrovaných v ČR a podíl vozidel ve věku nad deset let, kterých je 66 procent, svědčí o dlouhodobě nedostatečné obměně vozového parku," uvedl ředitel sdružení Antonín Šípek.

Nejvíce je v registru zastoupená značka Škoda s více než 1,73 miliónu aut. Škoda má podíl na tuzemském vozovém parku 34,2 procenta. V červenci zaznamenala rekordní měsíční tuzemský prodej 7142 nových vozů, což je o 1634 aut víc než loni.

Za Škodou v počtu registrovaných aut následuje Volkswagen se 400 tisíci vozy a Ford s 388 000 aut. Na dalších místech jsou značky Renault, Peugeot, Opel, Citroën, Fiat, Hyundai a Audi. Prvních 15 značek s nejvyšším počtem registrací tvoří 87 procent vozového parku osobních automobilů v ČR.

Počet autobusů se snížil

Počet registrovaných užitkových vozidel se zvýšil o 15 500 aut na 708 000 vozů. Převážnou část nárůstu zaznamenala kategorie lehkých užitkových aut do 3,5 tuny. Mezi užitkovými vozy je nejvíce zastoupená značka Ford před Škodou a VW.

Průměrný věk autobusů se v průběhu prvního pololetí mírně snížil na 14,54 roku. Polovina vozidel je starších deseti let.

Počet registrovaných autobusů se snížil o 152 vozidel na 19 737 vozů. Celkový počet registrovaných motocyklů se zvýšil o 43 200 na 1,049 miliónu v průměrném věku 32,8 roku. Nejvíce registrovanou značkou je Jawa, následuje ČZ a Honda. Na dalších místech jsou Yamaha a Simson. Ve věku nad deset let je více než 80 procent motocyklů.

Reklama

Výběr článků

Načítám