Hlavní obsah

Počet nezaměstnaných klesl pod půl miliónu, zřejmě ale zase poroste

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla pod půl miliónu osob, na této úrovni byla naposled před rokem. Pracovní úřady registrovaly 495 161 uchazečů o zaměstnání, což je o 5320 méně než v září. Míra nezaměstnanosti zůstala na 8,5 procenta, vyplývá z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které byly v pondělí zveřejněny.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle Pavla Mertlíka, hlavního ekonoma z Raiffeisenbank, se ovšem ukazuje, že utahování podmínek na trhu práce již nyní začíná. Jednak již skončila jarní a letní vlna nabírání nových pracovníků v průmyslu, jednak veřejný sektor v rámci úsporných opatření začíná s propouštěním.

„Vývoj do konce roku bude nepříznivý, v příštím roce očekáváme vyšší nezaměstnanost než letos,“ varuje Mertlík.

„Říjnová míra nezaměstnanosti byla pro trhy poměrně velkým zklamáním, když stagnovala na zářijové úrovni 8,5 procenta,“ uvedl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky s tím, že se pomalu začínají naplňovat obavy ohledně udržitelného a déletrvajícího zlepšování situace na trhu práce.

Obdobně situaci vidí i analytik Tomáš Volf ze skupiny Citfin. Podle něj domácí ekonomika stále není schopna vytvářet vyšší počet míst. "Firmy nabírají nové zaměstnance jen velmi opatrně," připomněl Volf.

"Říjnové prolomení psychologické hranice půlmiliónu nezaměstnaných je pro pro mne dobrou zprávou. Všechny prognózy očekávaly v říjnu spíše růst míry nezaměstnanosti," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj lze mírný růst očekávat v příštích měsících.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 62 úřadů práce (nejvíce Domažlice o 4,6 procenta), nárůst naopak 15 úřadů práce (nejvíce Český Krumlov o 5,3 procenta). Ke konci října evidovaly úřady práce celkem 33 651 volných pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám