Hlavní obsah

Počet luxusních hotelů v Česku roste, loni přibylo dalších šest

Na úbytek zájmu turistů si nemohou stěžovat majitelé luxusních hotelů. Počet těch pětihvězdičkových totiž loni v České republice stoupl o šest na celkových 56. Ukázaly to údaje statistického úřadu a společnosti Mag Consulting. Přibylo také čtyřhvězdičkových hotelů, naopak ubývají levnější ubytovací zařízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Hotel Four Seasons patří k nejluxusnějším v Praze

Článek

Počet čtyřhvězdičkových hotelů podle nejnovějších údajů loni stoupl o 23 na 490. Ubylo naopak nejlevnějších hotelů a penziónů, počet kempů zůstal stejný.

Zhruba stejný zůstal loni celkový počet hromadných ubytovacích zařízení. "V porovnání s 5,8procentním meziročním nárůstem počtu ubytovacích zařízení v roce 2011 se zdá, že jejich počet v ČR narazil na strop, který je v aktuálních hospodářských podmínkách ČR možný," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Navzdory klesající ekonomice loni přibylo i tříhvězdičkových hotelů, jejichž počet se zvýšil o pět procent na 1218. Na konci loňského roku bylo v ČR v rámci všech ubytovacích zařízení nabízeno v cestovním ruchu celkem 184 700 pokojů, meziročně o dvě procenta víc.

"Nejvyšší relativní nárůst počtu pokojů byl zaznamenán u čtyřhvězdičkových hotelů, v nich přibylo celkem 1015 pokojů. Celkem jich tak je nabízeno přibližně 33 000," dodal Beránek.

Podle něj bude letos počet pětihvězdičkových hotelů dál růst. Právě nejluxusnější hotely měly loni nejvyšší ukazatel využití pokojů, který stoupl na 61,9 procenta. Tak vysoko byl tento ukazatel naposledy v roce 2007. Naopak u tříhvězdičkových ubytovacích zařízení využití pokojů kleslo o procentní bod na 40,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám