Hlavní obsah

Počet letadel nad ČR roste čtyřikrát rychleji než v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nad územím České republiky proletělo v roce 2004 nejvíce letadel v historii. Jejich počet meziročně stoupl o 21,7 procenta na 565 tisíc letadel. V jiných evropských zemích roste letový provoz čtyřikrát pomaleji.

Foto: Petr Mráček

Tiskovka k muzikálu Romeo a Julie

Článek

Nejvíce letadel se nad územím ČR pohybovalo v červenci (58 010). To létají nejen pravidelné linky, ale také nejvíce charterových letů, které vozí například lidi na dovolenou. Podle řízení leteckého provozu je nejvýznamnějším zákazníkem v oblasti navigačních služeb německý dopravce Lufthansa.

"Stabilně roste i zájem leteckých dopravců o letiště Praha - Ruzyně jako cílovou destinaci. Celkový počet pohybů (startů a přistání) v roce 2004 činil 145 454, tedy 24,4procentní nárůst oproti roku 2003," uvedl mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma.

V oblasti letištních a přibližovacích služeb na letišti Praha jsou největším odběratelem České aerolinie, významně stoupající tendenci však má i podíl nízkonákladových leteckých dopravců, především společnosti EasyJet.

Ze zemí sdružených v Evropské organizace pro bezpečnost letového provozu (Eurocontrol) je ČR v oblasti nárůstu provozu mezi 34 členskými státy jednoznačně na prvním místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám