Hlavní obsah

Po zboží a materiálech teď nejvíc zdražují energie

Zdražení už lidé pocítili v obchodech, restauracích či na dovolených. Těm, kdo zrovna mají rozestavěný dům, se hroutí kalkulace v důsledku skokového zdražení materiálů. A ti, kdo mají bydlení už zařízené, musí počítat s bezprecedentním, i násobným růstem cen energií.

Foto: Jiří Částka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Spotřebitelské ceny v srpnu meziročně stouply o 4,1 procenta, nejrychleji od roku 2008.

V obchodech v létě neklesaly ani ceny sezonního ovoce a zeleniny, rozhodně ne tak jako v minulých letech. A za obědy platí Češi stále víc, když v srpnu průměrná výše platby za jídlo podle Ticket Restaurant Card Indexu činila 138 korun, proti lednu o šest korun víc. Rovněž ceny za ubytování většinou vzrostly.

Havlíček: Vláda chce přispět na zvýšené ceny energií 800 tisícům domácností

Domácí

Ještě svižněji v srpnu rostly ceny výrobců – v zemědělství o osm procent, v průmyslu o devět a u stavebních prací o sedm procent, a to se dál promítá do celé ekonomiky. Některé mate­riály jako dřevo po­dražily i na dvojnásobek, ocelové profily jen od ledna o víc než 150 procent, izolační polystyren zhruba o 70 procent.

Vesměs je příčinou nadměrná poptávka po znovuotevření ekonomik, její převis nad nabídkou kvůli přerušení dodavatelských řetězců ať už v důsledku návratů koronavirové nákazy v přístavech v Číně, nebo továrnách ve Vietnamu, či třeba v důsledku blokády po havárii v Suezském průplavu.

Za plyn a elektřinu tisíce korun navíc

Zdražuje prakticky všechno zboží i služby. Oblečení a obuv v srpnu meziročně zdražily přes osm procent, stravovací služby v průměru o pět procent, z potravin například máslo o 12 procent a zelenina o sedm procent. Pivo podražilo v průměru o šest procent a tabákové výrobky o desetinu. Vzrostly ceny vodného a stočného. Jak už také Právo upozornilo, meziročně o víc než 20 procent podražily kurzy autoškol. Řidiči se potýkají s vysokými cenami pohonných hmot. Podle společnosti CCS se průměrná cena nejprodávanějšího Naturalu 95 v půli tohoto týdne přehoupla přes 34 korun, nafta se prodává za 32,05 Kč. V lednu stál litr Naturalu 95 méně než 28 korun a nafta kolem 27,20 Kč.

Norsko zvýší dodávky plynu do Evropy

Ekonomika

„Cena severomořské ropy Brent se pohybuje jen těsně pod úrovní 80 dolarů za barel a za poslední rok vyrostla o 89 procent,“ osvětlil příčiny hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Loni stejnou dobou stál Natural 95 27,81 Kč a nafta 27,23 Kč za litr.

Vedle ropy zdražují i další suroviny jako guma, umělé hmoty, papír i kartonáž. Největším strašákem jsou však nyní raketově rostoucí ceny energií, elektřiny a plynu. To lidé pocítí až s úpravou ceníků dodavatelů v příštích měsících. Elektřina s dodávkou na následující rok se na pražské energetické burze nyní obchoduje za více než 120 eur za megawatthodinu (MWh), cena je tak téměř třikrát vyšší, než loni v listopadu. Například Europe Easy Energy teď proto svým zákazníkům, kteří nechtějí mít produkt přímo svázaný s vývojem na burze, nabízí až trojnásobně vyšší cenu, než nyní.

Změnu ceníků ohlásila i sesterská firma Bohemia Energy. „Řadě domácností zdraží už od listopadu elektřina skoro o padesát procent. Vbrzku zdraží také další dodavatelé elektřiny,“ upozornil ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zelené Německo? Nejvíce elektřiny znovu získává z uhlí

Ekonomika

Někteří z dodavatelů rovnou přistoupili k navyšování záloh. „Byl to pro mě šok. Právě mi přišel dopis od dodavatelské firmy Vemex, v němž mi měsíční zálohy za plyn pro náš dům zvedá skoro o dva tisíce z 2900 Kč na 4800 Kč. A to mi ještě nepřišlo oznámení o tom, jak to bude s platbami za elektřinu,“ svěřil se ve čtvrtek Právu čtenář Jindřich.

Reklama

Výběr článků

Načítám