Hlavní obsah

Po másle začala v Česku konečně zlevňovat i vejce

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli potraviny v Česku zdražují rychleji, než je průměrná inflace, alespoň máslo a vejce zřejmě mají svůj „cenový boom” za sebou. Čtvrtka másla od října zlevnila v průměru o deset korun, podle statistik začala na přelomu roku zlevňovat i vejce. Obchodníci také častěji nabízejí tyto potraviny ve slevových akcích.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné ceny másla v ČR

Článek

Zatímco loni v říjnu stála čtvrtka másla v průměru přes 60 korun, ve třetím lednovém týdnu to bylo 50,80 Kč, vyplývá z dat ČSÚ. Loňský rok byl, co se týká cen másla, mimořádný. Meziročně zdražilo o více než polovinu a jeho cena v červenci překročila hranici 50 korun vůbec poprvé v historii. V říjnu průměrná cena vyskočila nad 60 korun, ale pak začala klesat.

Mezi důvody zdražení byl celosvětový nedostatek mléčného tuku, který je u produkce mléka výraznější v letním období, dále vysoká poptávka v zemích jako Čína nebo Jižní Korea a také „nákupní horečka” zákazníků, kteří se zčásti snažili máslem předzásobit na Vánoce. Minimálně u dvou faktorů nyní došlo k obratu.

Nejlevněji za 28,90

„U másla ta největší mánie opadla. Jen v tomto týdnu nalezneme hned sedm akcí. Nejlevněji pořídíme Máslo Milkpol za 28,90 Kč v Bille. Avšak ani nejdražší z akcí nepřesahuje 40 Kč. Tím můžeme celou kauzu másla uzavřít, protože ve výsledku vydělá na vzniklé situaci na trhu spotřebitel, protože cena másla oproti loňskému lednu dokonce mírně klesla,“ řekl Novinkám Petr Miklík ze serveru Kupi.cz, který mapuje nabídky slev v letácích obchodů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné ceny vajec v ČR

Vejce zlevňují, ale stále jsou dražší než v Německu

Loni na podzim začala raketově zdražovat vejce. V listopadu průměrná cena za deset vajec překročila 50 korun, v prosinci ale už mírně klesla a v lednu jsou v průměru za 46,50.

„U vajec klesla průměrná akční cena a vejce velikosti M už pořídíme pod tři koruny – například 60 ks vajec v Lidlu za 169 Kč nebo v Penny 30 ks za 89,90 Kč. Vyšší cenu však způsobuje nižší počet akcí, které se v akčních letácích objevují. Tento týden jsou pouze čtyři akce,“ dodal Miklík.

Ceny másla se ustálí mezi 43 až 45 korunami
agrární analytik Petr Havel

Zkušenosti řady nakupujících ale stále ukazují, že vejce lze například v německých supermarketech za hranicemi nakoupit levněji než v Česku, a to navzdory vyšší kupní síle našich západních sousedů.

Potraviny celkově zdražují

Pokles cen másla a vajec z rekordních výšek považuje za logický a předvídal jej agrární analytik Petr Havel. „Pokud se neobjeví nějaká aféra, která může ovlivnit ceny potravin, lze očekávat, že se ceny másla ustálí mezi 43 až 45 korunami za 250gramové balení. Pokud se týká vajec, lze před Velikonocemi očekávat mírné zvýšení cen oproti současnému stavu – ceny vajec před Velikonocemi obvykle mírně rostou, ale každý rok je to jinak,“ řekl Novinkám.

Předpokládá ale, že vejce mají z poslední doby svůj „cenový boom“ už za sebou, takže se jejich ceny před jarními svátky moc nezvýší.

„Každopádně lze ale v průběhu letošního roku očekávat mírný růst cen prakticky všech základních potravin, určitě nadinflační. Počítám, že jako celek mohou v roce 2018 vzrůst ceny potravin v ČR meziročně tak o pět procent, loni to bylo oproti roku 2016 a osm procent,“ popsal širší obraz Havel.

Na přelomu roku podle statistik meziměsíčně podražilo například ovoce a zelenina, brambory a mírně i pečivo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám