Hlavní obsah

Plyn pro domácnosti podraží o 11 procent

PRAHA

Od 1. října podraží domácnostem plyn. Podle pondělního rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) se jim ceny zvýší až o 11 procent. V průměru ceny dokonce vzrostou o 13 procent.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Největší zvýšení pocítí lidé v Jihomoravském a nejnižší v Jihočeském kraji. Zdražení následuje po růstu ceny ropy a topných olejů. Ekonomové odhadovali růst kolem 12 procent.

.: ANKETA
Přimělo by vás zdražení plynu, pokud ho využíváte k vytápění, k přechodu na jiná paliva?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Pro domácnosti to tak bude znamenat zvýšení ročních výdajů od tří set korun do tří a půl tisíce. Nejméně pro ty, kdo na plynu jen vaří, nejvíce připlatí majitelé rodinných domků, kteří plynem topí a ohřívají jím vodu.

Změny cen plynu v roce 2004 (v %)
Odběratelék 1. 1.k 1. 4.k 1. 5.
Velkoodběratelé0,96-4,44-2,46
Střední odběratelé-0,19-4,25-2,46
Maloodběratelé-1,77-4,03-2,47
Domácnosti2,95-3,49-2,45
Zdroj: ERÚ

Od ledna zdraží i hnědé uhlí

V lednu 2005 navíc podraží elektřina a hnědé uhlí. Například Severočeské doly (SD) počítají od ledna se zvýšením ceny o pět procent a Sokolovská uhelná (SU) o 1,5 procenta. Mostecká uhelná společnost (MUS) bude mít o své cenové politice na příští rok jasno zhruba za tři týdny.

"Jednání o tom se blíží ke konci. Kvůli nárůstu ceny elektřiny uvažujeme o zvýšení ceny našeho uhlí, nicméně to bude pod úrovní inflace," řekla Právu mluvčí MUS Liběna Novotná. Ostravská černouhelná společnost OKD zatím zdražení neplánuje. "Budeme však sledovat vývoj na trzích a definitivní rozhodnutí padne na podzim," uvedla mluvčí OKD Věra Breiová.

Největší starosti tak přibudou hlavně lidem, kteří hnědým uhlím přímo topí. Podle odhadů odborníků se jedná o pět až deset procent všech českých domácností. Uhlí by však mělo zůstat jedním z nejlevnějších způsobů vytápění i po chystaném zdražení.

Elektřina zdraží asi o 5 procent

Zhruba polovinu vytěženého uhlí, tedy přibližně 25 miliónů tun, vykupuje pro své elektrárny energetický gigant ČEZ. Podle jeho tiskového mluvčího Ladislava Kříže se nedá dopad dražšího uhlí na ceny elektřiny zatím odhadnout.

Společnost ČEZ však již dříve avizovala zvýšení cen elektrického proudu pro distributory o čtrnáct procent. Cena pro koncové zákazníky by tak mohla vzrůst zhruba o pět procent.

Anketa

Přimělo by vás zdražení plynu, pokud ho využíváte k vytápění, k přechodu na jiná paliva?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
Celkem hlasovalo 1505 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám