Hlavní obsah

Pfizer převezme rivala, vznikne nový farmaceutický obr

Největší americká farmaceutická společnost Pfizer převezme výrobce generických léků Mylan. Toho spojí se svou podobně zaměřenou firmou Upjohn, nově vytvořený podnik pak bude mít roční tržby až 20 miliard dolarů (přes 460 miliard Kč), uvedly v pondělí firmy. Na trhu se tak objeví nový farmaceutický gigant.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Logo farmaceutické firmy Pfizer

Článek

Do portfolia společnosti Upjohn patří například přípravek na potenci Viagra, lék na vysoký cholesterol Lipitor, antidepresivum Xanax nebo přípravek na bolest a záněty Celebrex. Mylan je pak známý díky přípravku EpiPen, což je injekční roztok na zastavení život ohrožujících alergických reakcí.

Spojením Upjohn a Mylan vznikne nová firma, jejíž jméno bude teprve oznámeno, uvedl server CNN. V představenstvu budou zástupci obou firem, generálním ředitelem bude dosavadní šéf Upjohn Michael Goettler. Současná ředitelka Mylan Heather Breschová odejde.

Podle podmínek transakce, která se uskuteční formou převodu akcií, se každá akcie společnosti Mylan přemění na jednu akcii nové firmy. Akcionáři Pfizeru budou v novém podniku vlastnit 57 procent, akcionáři Mylanu pak zbývajících 43 procent.

Akcie společnosti Mylan v reakci na zprávu zpevnily o více než 23 procent, zatímco akcie Pfizeru skoro o dvě procenta oslabily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám