Hlavní obsah

Palivo do Temelína už nebudou dodávat Rusové

Aktualizováno

Jaderné palivové soubory do Jaderné elektrárny Temelín budou od roku 2024 dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome. Nyní se používá ruské palivo od společnosti TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom. Dodávky potrvají zhruba 15 let. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun. V úterý to v tiskovém prohlášení uvedla Skupina ČEZ.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

ČEZ výběrové řízení na nového dodavatele zahájil v dubnu 2020. Kromě stávajícího dodavatele, ruské společnosti TVEL, se jí účastnily právě americký Westinghouse a francouzská Framatone.

„Z důvodu diverzifikace byli nakonec vybráni dva dodavatelé, tak aby skupina ČEZ v budoucnu spolehlivě zajistila plynulou dodávku palivových článků pro reaktory jaderné elektrárny Temelín, a minimalizovala tak rizika případného výpadku dodávek,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Krejčí.

Vítěz tendru na Dukovany by mohl postavit další tři jaderné bloky

Ekonomika

Dodávky paliva by měly trvat zhruba 15 let, tedy do roku 2039.

Jak Westinghouse, tak francouzská Framatome patří k předním světovým firmám v jaderné energetice. Westinghouse, konkrétně jeho výrobní závod ve Švédsku, už palivové soubory do Temelína dodával prvních deset let po spuštění jaderné elektrárny. Ta je v provozu od roku 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám