Hlavní obsah

Paliva v Česku dál zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty druhý týden po sobě zdražily o desítky haléřů, tempo bylo rychlejší než v předchozím týdnu. Cena benzinu od minulé středy stoupla v průměru o 50 haléřů na 43,22 koruny za litr. Za naftu dají řidiči o 62 haléřů více než před týdnem, nyní stojí průměrných 45,57 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, benzin stál v průměru víc než 47 korun za litr, průměrná cena litru dieselu přesáhla 49,50 koruny.

V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než před rokem. Za benzin platí motoristé v průměru asi o 11,70 koruny víc a za naftu zhruba o 16 korun víc.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 42,87 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 45,10 koruny za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 43,86 koruny. Nafta se tam tankuje za 46,22 koruny za litr.

Zastropování cen je přivedlo do ztráty, maďarské čerpací stanice proto žalují stát

Stalo se

Vláda v reakci na prudký růst cen pohonných hmot schválila návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,50 koruny na litr a další návrhy, které směřují k omezení růstu cen pohonných hmot.

Změna zákonů počítá hlavně se zrušením povinnosti přimíchávat biosložku do pohonných hmot, výrazně omezuje okruh vozidel, která podléhají silniční dani, a také snižuje daně zaměstnancům, kteří k soukromým účelům využívají služební nízkoemisní vozidlo. Vládní návrhy schválila Sněmovna minulý týden, k projednání je dostane Senát.

Pohledem Thomase Kulidakise: Premiér Fiala má ohledně embarga na ruskou ropu pravdu

Komentáře
Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 4. květnu

Reklama

Výběr článků

Načítám