Hlavní obsah

Padesátihaléřům odzvonilo, za rok přestanou platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od 1. září 2008 přestanou platit padesátihaléřové mince. Podle České národní banky už neplní svou funkci. Většina lidí jimi odmítá platit a když je dostanou zpět v obchodě, nechávají je ležet. V oběhu jich je 410 miliónů kusů.

Článek

"Hlavními důvody pro toto rozhodnutí je skutečnost, že 50haléře přestávají plnit základní funkci oběživa. V současné době je v oběhu 410 miliónů kusů, což představuje 41 padesátníků na osobu včetně kojenců,"  řekl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

Padesátníky jsou tak další mince, které během několika málo let zaniknou. Už ke konci října 2003 skončila platnost desetníků a dvacetníků.

Většina lidí o padesátihaléře příliš nestojí a v obchodech je ani nechce nazpátek, aby jim nezabírala místo v peněžence. Pravděpodobně jediná skupina, která zrušení padesátihaléřů opláče, jsou hráči mariáše. Jejich koníček se jim opět o něco prodraží.

Naopak se uleví obchodníkům, bankám a dalším účastníkům oběhu peněz. Zatímco ostatní mince mají ocelové jádro, které je povrchově upraveno niklem, mědí či mosazí, a lépe se s nimi manipuluje, padesátihaléře jsou vyráběny z hliníku, který se poměrně snadno otírá a znečišťuje počítací stroje. Ke zpracování padesátihaléřů navíc není možné využít běžné linky na mince, a je proto nutné je zpracovávat ručně.

S cenami by to nemělo příliš hnout

Stejně jako při rušení deseti a dvacetihaléřů uklidňuje ČNB obavy veřejnost před zvyšováním cen díky zaokrouhlování směrem nahoru.

"Obdobně jako dosud bude možné i nadále uvádět ceny zboží a služeb v haléřích a jejich násobcích," řekl Řežábek. Cenu zaokrouhlí až pokladní, buď nahoru nebo dolů na celé koruny.

"Dopad do inflace tak bude, stejně jako v případě ukončení platnosti desetníků a dvacetníků, stěží identifikovatelný," dodal Řežábek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám