Hlavní obsah

Ovocnáři čekají nejlepší úrodu od roku 2018

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní sklizeň ovoce v České republice by měla meziročně vzrůst o 17 procent na nadprůměrných 156 155 tun. Měla by tak být nejvyšší od roku 2018. Proti průměru sklizní předchozích pěti let by měla být vyšší o 11 procent.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sklizeň meruněk. Ilustrační foto

Článek

Výrazný meziroční nárůst sklizně se čeká u třešní a švestek. Vyplývá to z odhadu, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

„Letošní první odhad sklizně vypadá velmi optimisticky. Všechny hlavní druhy ovoce vykazují nadprůměrnou úrodu. Mrazovým poškozením utrpěly pouze některé odrůdy teplomilného ovoce, které zejména na jihu Moravy vystoupily z dormance (zimního spánku) a následně zmrzly v pupenech,“ řekla Petra Hrabčáková z ÚKZÚZ. Přes poškození mrazy by úroda meruněk měla být z dlouhodobého pohledu průměrná – na úrovni 1500 tun.

Jablek o 16 procent víc

Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, by měla meziročně vzrůst o 16 procent na 127 945 tun. V porovnání s pětiletým průměrem by měla být vyšší o 11 procent. „Nejvíce se nadále pěstuje odrůda Golden Delicious, následována odrůdami Idared a Jonagold,“ uvedla Hrabčáková.

Zeleninu či ovoce pěstuje polovina Čechů. Kvůli úspoře peněz to většinou nedělají

Ekonomika

Úroda třešní, kterou loni a předloni srazily deště v době sklizně, by měla letos vzrůst o 81 procent na 2360 tun. Proti průměru sklizní posledních pěti let to představuje nárůst o 32 procent. Sklizeň višní by měla činit mírně přes 5000 tun, tedy jako loni. Z dlouhodobého porovnání jde u višní o pokles o devět procent.

Sklizeň švestek by měla meziročně vzrůst o 39 procent na 9462 tun. Švestky by tak měly být po jablkách opět ovocem s druhou nejvyšší sklizní a na třetí místo by měly odsunout loni druhé hrušky. U nich odhad předpovídá meziroční nárůst sklizně o deset procent na 8158 tun. Opět velmi slabá úroda – 380 tun – se čeká u broskví, které se v Česku přestávají pěstovat a jejichž sady ovocnáři likvidují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám