Hlavní obsah

Ostravsko očekává investici Hyundai

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS) je po pětidenní cestě do Jižní Koreje přesvědčený o tom, že automobilka Hyundai si jako zemi své další středoevropské investice už vybrala Českou republiku.

Článek

Tošenovský a ostravský primátor Aleš Zedník (ČSSD) se z jižní Koreje vrátili v sobotu v noci. Podle Zedníka přijetí v jihokorejské automobilce navázalo na předchozí prohlášení šéfů Hyundai Motor Company o tom, že korejští investoři pro výstavbu nového evropského závodu s kapacitou 300 tisíc vozů ročně preferují severní Moravu. "Nabyli jsme ten dojem a sdílíme optimismus," řekl Právu Zedník.

Již koncem září si šéf automobilky Čong Mong-ku obhlížel na severní Moravě pozemky pro možné umístění nové továrny. Kraj investorovi představil tři lokality, podle odborníků mají z průmyslových zón v regionu největší šanci Nošovice.

"Pětidenní cesta byla velmi náročná a plná jednání," poznamenal v neděli Tošenovský s tím, že mj. navštívili montážní závod, velikostí podobný tomu, jaký chce investor postavit v ČR. "Doprovázel nás sám prezident firmy, což nebývá obvyklé, a kromě něj se mise účastnili i jeho nejbližší spolupracovníci, tedy nejvyšší manažeři firmy.

Klíčová je vzdálenost od Žiliny

Primátor soudí, že při rozhodování investora o umístění budoucí automobilky bude důležitých několik faktorů: "V první řadě to je vzdálenost od slovenské Žiliny, kde staví závod sesterská KIA Motors Corp., a kvalita silničního spojení. Neméně důležité budou pobídky, které Korejci očekávají od české vlády minimálně na úrovni Slovenska, a v neposlední řadě také připravenost pozemků."

Oba politici i s manželkami absolvovali cestu na pozvání korejské strany, která hradila veškeré náklady. To vyvolalo i nesouhlasné reakce. "Pětidenní mise byla pokračováním několikaletého jednání mezi společností Hyundai Motor Company na jedné straně a na straně druhé vládou České republiky, CzechInvestem a představiteli kraje a města," řekla Právu mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám