Hlavní obsah

OKD může z Dolu Darkov těžit dalších deset let

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Více než 20 miliónů tun černého uhlí může z Dolu Darkov na Karvinsku v letech 2011 až 2020 vytěžit společnost Ostravsko-karvinské doly (OKD). Vyplývá to z rozhodnutí ministerstva životního prostředí (MŽP). Ministerští úředníci ale podmínili souhlas 66 body, které musí těžaři dodržet.

Článek

OKD se zavázalo dodržet všechny námitky města Karviné, tří dotčených vesnic i Lázní Darkov.

„Veškeré námitky obcí a dalších orgánů, které obsahuje posudek a stanovisko MŽP, budeme průběžně plnit,“ potvrdil mluvčí těžařů Vladislav Sobol. „S lázněmi jednáme pravidelně. Máme uzavřenou takzvanou rámcovou dohodu o střetu zájmů, kterou průběžně aktualizujeme,“ doplnil.

Zda plánuje OKD těžit na Darkově i po roce 2020, dokdy platí čerstvý souhlas MŽP, Sobol neujasnil. „OKD plánuje těžbu ještě nejméně na dalších 20 let, ale takto konkrétně je to předčasná otázka,“ sdělil.

O rozhodnutí MŽP už ví i obce z Karvinska. A nejvíce podmínek dá těžařům zřejmě Karviná. „Pro nás a naše občany je důležitá podmínka nepřekročitelnosti pravého břehu řeky Olše stanovená ve studii EIA. Znamená to ochranu hustě obydlených částí města,“ upozornil náměstek karvinského primátora Dalibor Závacký (ČSSD). Dodal, že městu se v květnu podařilo dát do dohody s OKD záruky „poměrně slušného“ každoročního příjmu do městské pokladny až do roku 2020. „Na straně druhé dohoda taky znamená pro OKD jistou záruku pracovních míst.“

Další obce se ještě nedohodly

To Lázně Darkov s OKD stále jednají. „Jednáme poměrně intenzivně. Máme nějaké podmínky, které chceme aby společnost OKD dodržela, v tuto chvíli se k nim ale nebudeme vyjadřovat,“ sdělila Právu mluvčí lázní Eva Kijonková.

S OKD se na rozdíl od Karviné ještě nedohodla Stonava. „V současné politické konstelaci jsme však realističtí a vycházíme ze současného zákona. Důležité je, že kladný posudek od ministerstva je významně podmíněný dohodou obce a OKD,“ poukázal stonavský starosta Ondřej Feber (Nestraníci) s tím, že samotný posudek ministerstva ještě nenahrazuje povolení k těžbě.

Bez dohody s těžaři jsou i sousední Albrechtice. „Protože nás se to momentálně takřka nedotýká. Je to na pokraji katastrálního území. Pokud by však měla mít těžba vliv třeba na místní komunikace, tak určitě s OKD jednat začneme,“ ujistil starosta Vladislav Šipula (KSČM).

Obdobně je na tom i Horní Suchá. Ani ta podle slov místostarosty Josefa Žerdíka (nez.) nekladla OKD nějaké podmínky. „Ta těžba je na okraji, není to přímo pod vesnicí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám