Hlavní obsah

Odvoz české nafty z Německa vázne. Zaměstnanci skladu jsou nemocní

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvoz české nafty za 1,2 miliardy korun ze skladů zkrachovalé Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu se komplikuje. Ve skladu nefungují kromě vlečky i některá další zařízení a zaměstnanci jsou údajně nemocní. Uvedl to ve čtvrtek na Twitteru předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr.

Foto: SSHR

Železniční cisterny Státní správy hmotných rezerv (SSHR)

Článek

„Zítra jsem chtěl do Kraillingu poslat stavební odborníky na obhlídku rozbité vlečky. Ale zaměstnanci skladu jsou prý nemocní,“ uvedl Švagr.

Insolvenční správce minulý týden povolil odvoz nafty do Česka s tím, že o jejím vlastnictví rozhodne dodatečně soud. Uskladnění a zřejmě i přepravu nafty do Česka má zajistit státní firma Čepro.

Na výběrové řízení není dost času. Insolvenční správce totiž stanovil termín odvozu do konce dubna. Chce prý uvolnit sklad. SSHR vlastní železniční cisterny, jenže v areálu skladu je už od roku 2014 rozbitá železniční vlečka. Její oprava stojí několik miliónů korun. Správa o provedení opravy jedná s německou firmou Strabag, z výše uvedených důvodů ale nemůže udělat prohlídku na místě.

Ve skladu navíc nefunguje váha a možná i tankovací zařízení. „Tomu se říká německá důkladnost,“ dodal Švagr.

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Podle dřívějších informací je hodnota uložené nafty 1,2 miliardy korun. SSHR přihlásila i pohledávky za dalších 300 miliónů korun.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Česko má nyní zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 95 dnů, povinných je 90 dnů. Nafta, kterou má ČR uloženu v Německu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám