Hlavní obsah

Odstupné manažerů ČSA má být 120 miliónů, Janota tomu chce zabránit

Praha

Na zhruba 120 miliónů korun vyčíslil podle čtvrtečních Lidových novin ministr financí Eduard Janota celkovou výši bonusu, který by si měli rozdělit bývalí manažeři Českých aerolinií pod vedením prezidenta Radomíra Lašáka. Janota tuto sumu vzhledem ke ztrátovému hospodaření firmy označil za neadekvátní a prohlásil, že se bude snažit výplatě této sumy zabránit, píšou LN.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Eduard Janota.

Článek

"Řádově jde o 120 miliónů korun ... budu se snažit hledat kroky, které zabrání tomu, aby ta částka byla vyplacena," cituje deník Janotu.

Trnem v oku ministra je podle LN tzv. výkonový bonus, který má obdržet zhruba 15 členů bývalého managementu. Počítá se na základě vývoje likvidity společnosti od roku 2006, tedy od nástupu Lašákova týmu. Princip výpočtu bonusu je takový, že se porovnává likvidita společnosti na konci každého roku a srovnává se stavem na konci roku 2005, do těchto výsledků se však nezahrnují žádné mimořádné výnosy, například z prodaného majetku. Z rozdílu má pak každý z manažerů získat určitý podíl.

Zatímco Lašák opakovaně tvrdí, že celkovou sumu, kterou si manažeři rozdělí, vypočítat nyní ještě nelze, Janota LN řekl, že řádově se bude jednat o 120 miliónů korun.

Současný systém odměňování manažerů nastavil podle Janoty bývalý ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka v září 2006. Janota poukazuje na to, že je pro špičkové manažery velmi výhodný.

"Jako základ, z nějž se bonusy vypočítávají, je stanoven rok 2005. To je pro management velmi výhodné," řekl LN Janota. Tehdy na tom totiž ČSA byly velmi špatně a srovnání s tímto rokem tak při výpočtu bonusu v dalších letech vychází příznivě, píšou LN.

Janota podle deníku uvedl, že systém odměňování managementu aerolinií hodlá změnit. "Tak vysoké odměny nejsou adekvátní. Provedeme změny v systému odměňování nejen v ČSA, ale také ve všech ostatních společnostech, ve kterých drží stát majoritní podíl," řekl dnešním Lidovým novinám ministr financí Eduard Janota.

Reklama

Výběr článků

Načítám