Hlavní obsah

Odboráři Siemensu jsou ve stávkové pohotovosti

PRAHA

Odboráři společnosti Siemens kolejová vozidla (SKV) v pondělí odpoledne vyhlásili stávkovou pohotovost. Důvodem jsou obavy z chystaného uzavření závodu, které údajně zvažuje mateřský koncern Siemens. Na pondělní protestní demonstraci zaměstnanců to řekl předseda odborového sdružení Kovo Josef Středula.

Foto: René Volfík, Právo

Zaměstnanci firmy a členové základních organizací odborového svazu KOVO při Siemens kolejová vozidla Praha-Zličín protestovali 21. července proti možnému rušení závodu.

Článek

„Další kroky zvolíme podle toho, jaké bude rozhodnutí společnosti Siemens. Každopádně jsme připraveni hájit zájmy pracujících a je jedno, zda pod společností Siemens nebo pod jiným zaměstnavatelem,“ uvedl Středula.

Podle mluvčího Siemensu v ČR Petra Sedláčka zatím žádné rozhodnutí o budoucnosti zličínského závodu nepadlo a bude známo pravděpodobně ve středu. Vyhlášení neomezené stávkové pohotovosti přesto na demonstraci podpořilo přes 300 zaměstnanců SKV.

Siemens chce propustit 17 tisíc lidí

Vedení koncernu Siemens začátkem měsíce oznámilo, že kvůli ekonomické recesi sníží počet zaměstnanců o 17 000 lidí. Odchod zhruba 2500 lidí se má týkat i divize Mobility, pod kterou patří i Siemens kolejová vozidla. Ten v Praze na Zličíně zaměstnává kolem 1100 lidí. Německý tisk spekuluje buď o zavření zličínské továrny, nebo o jejím prodeji. Podle Středuly má jít o „politické rozhodnutí“, aby se zachovala výroba v provozech v Německu.

Jednatel firmy Karel Vabroušek se podle svých slov dozvěděl o možném zavření závodu z tisku. Od vedení koncernu žádné zprávy nemá. Podle něj je rozhodnutí překvapivé v době, kdy je ekonomika závodu stabilizovaná a minulý měsíc poprvé skončil v zisku.

Odboráři se ve středu chystají do německého Erlangenu, kde se sejde protestní akce zaměstnanců celého koncernu pod vedením odborového svazu IG Metall. Siemens získal závod na výrobu kolejových vozidel na začátku roku 2002 od krachující společnosti ČKD Dopravní systémy za 750 miliónů korun. Firma vyrábí například vozy pro pražské metro nebo železniční vagóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám