Hlavní obsah

Ochrana klimatu se nesmí změnit v boj proti ekonomickému růstu, varuje nobelista Stiglitz

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Snaha zpomalit oteplování planety není v rozporu s ekonomickým růstem. Myslí si to profesor Kolumbijské univerzity Joseph Stiglitz, který roce 2001 obdržel Nobelovu cenu za ekonomii. Staví se tak proti názorům, že ochrana klimatu bez zastavení růstu není možná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ekonom Joseph Stiglitz

Článek

„Bez ekonomického růstu by miliardy lidí zůstaly bez dostatku potravin, bydlení, ošacení, vzdělání a lékařské péče,“ varuje nobelista v komentáři pro Project Syndicate.

Cílem pařížských klimatických dohod je udržení globálního oteplení pod dvěma stupni Celsia. Stiglitz si myslí, že dosažení tohoto cíle je možné i bez obětování ekonomického růstu.

„I bez velkých technologických inovací můžeme dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050,“ dodal ekonom.

Světová banka dá 200 miliard USD na boj proti změnám klimatu

Ekonomika

Součástí snahy o dosažení tohoto cíle by podle něj měly být velké veřejné investice, stejně jako přenesení nákladů na znečišťovatele například formou uhlíkové daně.

„Nemůže se to ale podařit, pokud přeneseme břemeno adaptace na chudé,“ varuje Stiglitz.

Růst a ochranu klimatu dávají do protikladu dvě skupiny lidí, které z toho vyvozují protikladné závěry. Jedna, k níž podle Stiglitze patří americký pravicový think tank Heritage Foundation, ji považuje za argument proti snahám o redukci emisí skleníkových plynů.

Druhá, spojená s antikapitalistickým hnutím za takzvaný nerůst, ji považuje za argument proti ekonomickému růstu. Tuto skupinu Stiglitz v komentáři explicitně nezmiňuje. Podle ekonoma Noaha Smithe však jeho text poskytuje pádné argumenty právě proti názorům tohoto proudu.

Britové poprvé v historii vyrobili více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv

Ekonomika

„Stiglitz ví, že nerůst představuje chybný přístup. Všichni na levici by ho měli poslouchat,“ napsal Smith na Twitteru.

Stiglitz dlouhé roky působil ve Světové bance ve funkcích viceprezidenta a hlavního ekonoma. Později se však stal horlivým kritikem této instituce. Je registrovaným voličem Demokratické strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám