Hlavní obsah

Novým předsedou dozorčí rady České pošty je bývalý šéf innogy ČR Herrmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým předsedou dozorčí rady České pošty je bývalý předseda představenstva innogy ČR Martin Friedrich Herrmann. Zvolila ho v úterý dozorčí rada, která má od minulého týdne sedm nových členů. Nahradil v únoru odvolaného Petra Zatloukala. Pošta to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Česká pošta je svými zaměstnanci, činnostmi a svojí působností jednou z největších firem v Česku. Na trhu, na kterém působí, čelí a bude čelit mnoha výzvám. Moje role a role celé dozorčí rady je pomoci managementu a zároveň ho při restrukturalizaci podniku kontrolovat,“ uvedl Herrmann.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden do dozorčí rady jmenoval vedle Hermanna odborníka na ICT se znalostí poštovního prostředí Petra Stieglera, ekonoma a daňového a účetního experta Radka Cestra, bývalého bankéře Petra Koláře, dále zástupkyni Sdružení místních samospráv Pavlu Chadimovou, hejtmana Pardubického Kraje Martina Netolického a ředitel kabinetu ministra vnitra Lukáše Hendrycha.

Rakušan jmenoval šest členů dozorčí rady České pošty

Domácí

V radě, která má mít 15 členů, zároveň zůstalo pět zástupců zaměstnanců. Rakušan na začátku února odvolal osm členů rady a devátý sám odstoupil. Odvolané radní označil za politické trafikanty, které nahradí odborníci.

Herrmann vystudoval na Westfälische Wilhelms-Universität Münster ekonomii, poté působil na řadě pracovních pozic v bankovnictví a v energetice. Vedle představenstva innogy působil také v Retail Innogy SE jako provozní ředitel.

V posledních letech pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 až 900 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění.

Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard korun. Většinu dlužné částky již však pošta podle informací ČTK vyčerpala v podobě úvěrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám