Hlavní obsah

Nový zákon o zaměstnanosti zvýhodní padesátníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce Zdeněk Škromach pracuje na novém plánu zaměstnanosti. Zaměřuje se v něm na zlepšení činnosti úřadů práce, posílení motivace nezaměstnaných při hledání místa a zpřísnění podmínek pro zařazení uchazečů o práci do evidence. Krom toho chce poskytnout vyšší podporu v nezaměstnanosti lidem nad 50 let a prodloužit dobu jejího poskytování.

Foto: Tereza Schreiberová

Workshop pořádá sdružení Jeseníky přes hranici s přispěním evropské dotace z programu česko-polské spolupráce.

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nový zákon o zaměstnanosti, který by mohl začít platit od ledna příštího roku. Ministr Škromach na dnešní tiskové konferenci řekl, že starší uchazeči o zaměstnání by měli dostávat vyšší podporu v nezaměstnanosti.

Doba podpory by se podle něj měla z dosavadních šesti měsíců prodloužit v případě lidí nad 50 let na devět měsíců a u lidí nad 55 let na jeden rok. Padesátníci si podle Škromacha tyto výhody zaslouží, protože do sociálního systému dlouhodobě přispívali.

Absolventi bez výjimky

Návrh počítá se zrušením výjimky pro absolventy škol, kteří nyní nemusejí mít na rozdíl od ostatních odpracováno minimálně 12 měsíců, aby měli nárok na podporu. Zároveň ale předloha zákona operuje s rozšířením absolventských praxí.

Připravovaná norma dále upraví zprostředkování zaměstnání agenturami, které zejména pronajímají cizince českým zaměstnavatelům, postavení občanů ze zemí EU na českém trhu práce a vymezí také podmínky pro činnost dětí v umělecké, kulturní, sportovní a reklamní oblasti.

Ministr čeká zvýšení nezaměstnanosti

Nový zákon podle Škromacha přispěje k boji s nezaměstnaností, která je již dva měsíce na rekordních 10,2 % (cca 538 000 lidí). Ministerstvo připravuje pro vládu materiál s řadou opatření, která by měla trh práce rozhýbat.

Podle ministra Škromacha se počet nezaměstnaných v nejbližší době v souvislosti s nárůstem nabídky sezonní práce sníží, dlouhodobě však nadále poroste.

Reklama

Související články

Se ztrátou zaměstnání nesmíme ztratit hlavu

Jen málokoho nechá ztráta zaměstnání chladným. Psychický otřes prožívá snad každý, kdo to zažil. Někdo se s ním vyrovná snáze, jiný hůře. Záleží na osobnostním...

Nezaměstnanost i v únoru mimořádně vysoká

Míra nezaměstnanosti činila k poslednímu únorovému dni 10,2 % a ve srovnání s lednem zůstává na stejné úrovni. Bez práce je tak v České republice více než 538...

Výběr článků

Načítám