Hlavní obsah

Nízkonákladová společnost Volare je před krachem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENÁTKY

Itálie zřejmě vyhlásí nucenou správu na italského nízkonákladového přepravce Volare. Firma už od pátku neprodává letenky a zastavila všechny lety. Pokud by podnik nepřežil, což je podle pozorovatelů pravděpodobné, byla by to dobrá zpráva pro vlajkového italského dopravce Alitalii.

Foto: Karel Novotný
Článek

Společnost Volare, která létá i do Prahy, je značně zadlužená a už delší dobu se snaží přesvědčit investory, aby jí poskytli okamžitou finanční injekci 60 miliónů eur (asi 1,9 miliardy korun). Pokud ale peníze na další provoz nesežene, hrozí ji bankrot. Zda společnost dostane dotaci, rozhodne vláda v nejbližších týdnech.

Volare sídlí v Benátkách a je jednou z řady firem, které se objevily na trhu převážně v posledních deseti letech. Volare Group sdružuje aerolinie Volare Airlines a AirEurope, provozuje ale i značku Volareweb. Celá skupina má asi 1380 zaměstnanců.

Dobrá zpráva pro konkurenci

Pokud se Volare opravdu položí, jak většina pozorovatelů předpokládá, bude z toho těžit další problémový italský dopravce, Alialia. Tu vláda zachránila teprve před několika měsíci [celá zpráva]. Uvolnění místa na trhu by jí prospělo, tvrdí odborníci. Z kolapsu Volare by těžil rovněž irský dopravce Ryanair, který v Itálii hodně expanduje.

Pokud vláda rozhodne o zavedení nucené správy, bude to zhruba stejný postup jako v případě potravinářské společnosti Parmalat. Zásah vlády loni způsobil, že Parmalat mohl dál fungovat, protože ho zvláštní zákon chránil před nároky věřitelů. Tento scénář tedy může firmu Volare zachránit před okamžitým kolapsem.

Reklama

Související články

Alitalia udělala poslední krok k záchraně

Odbory italské letecké společnosti Alitalia se ve středu ráno dohodly se zástupci italské vlády a vedení společnosti na návrhu pomoci propouštěným zaměstnancům...

Výběr článků

Načítám