Hlavní obsah

Nezávislost centrálních bank je ohrožena, varoval šéf ECB

Nusa Dua

Nezávislost centrálních bank po celém světě ohrožují vlády požadující různá podpůrná opatření od zrušení dluhů po nákupy dluhopisů a nízké úrokové sazby. Uvedl to podle agentury Reuters šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi

Článek

"Žádají (centrální bankéře) o změnu úrokových sazeb, rušení dluhů. Žádají je také, aby dělali další věci, nakupovali dluhopisy," řek Draghi na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) na indonéském ostrově Bali.

Strany italské vládní koalice letos během koaličních rozhovorů zvažovaly, že požádají ECB o odpuštění italského dluhu v objemu 250 miliard eur (6,4 bilionu Kč). Později však od této myšlenky ustoupily, připomněla agentura Reuters.

Draghi se o Itálii nezmínil, ale poukázal na Turecko, kde prezident Recep Tayyip Erdogan ostře kritizuje centrální banku a staví se proti zvyšování úrokových sazeb. Rostoucí úroky se nelíbí ani prezidentu Spojených států Donaldu Trumpovi, který kvůli nim tento týden opakovaně kritizoval americkou centrální banku (Fed).

Reklama

Výběr článků

Načítám