Hlavní obsah

Nezaměstnanost v květnu klesla, důvod k jásání ale není

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra nezaměstnanosti v Česku za květen poklesla na 8,2 procenta z dubnových 8,4 procenta. O práci se ucházelo 482 099 lidí, což je v porovnání s předešlým měsícem o 15 223 méně. Navíc přibylo volných pracovních míst, konkrétně o 4,7 procenta na 43 665. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Za hlavní důvod poklesu nezaměstnanosti lze označit sezónní práce,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že po sezónním očištění se míra nezaměstnanosti v podstatě nijak nezměnila. Přestože se poměr počtu uchazečů snížil na jedno pracovní místo na zhruba 11 osob, zůstává tento poměr nadále na velmi vysokých úrovních.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v česku - květen 2012

„Celková situace na trhu práce se však nijak výrazně nelepší a jednotlivé ukazatele, jako je počet dlouhodobě nezaměstnaných či počet uchazečů na jedno volné pracovní místo, neukazují na změnu k lepšímu,“ připomněl Novák.

V posledních měsících navíc roste nejistota kolem budoucího hospodářského vývoje v eurozóně včetně Německa. Předstihové indikátory signalizují snížení ekonomické aktivity v průmyslu i ve službách, což je varovná zpráva pro českou ekonomiku.

Podle Libora Stodoly ze společnosti PwC ČR teprve příchod čerstvých absolventů na trh práce a konec sezónních prací na podzim prověří, jak se dokázaly tuzemské firmy vypořádat s ekonomickým oslabením.

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 43 okresů, nejvyšší byla v okresech Most (15,8 procenta), Bruntál (15,4 procenta) a Jeseník (14 procent). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána v okresech Praha-východ (3,2 procenta), hl. m. Praha (4 procenta) a Praha-západ (4,1 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám