Hlavní obsah

Nezaměstnanost v březnu stagnovala. O práci se ale začínají hojně hlásit některé profese

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v březnu stagnovala. Vyplynulo to z údajů, jež ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Březnová míra nezaměstnanosti činila 3 procenta, stejně jako o rok dříve a stejně jako letos v únoru.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Dopad koronaviru na nezaměstnanost se začíná projevovat zatím jen pozvolna.

„Během března zaznamenal ÚP ČR v souvislosti se situací kolem koronaviru zvýšený zájem zaměstnanců i OSVČ o informace k možné evidenci,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

Počet lidí, kteří se na Úřad práce ČR skutečně přihlásili byl meziročně o 3,8 procenta a meziměsíčně o 6,1 procenta vyšší. Do evidence se přihlásilo 35 714 lidí.

Koronavirus už škrtí evropskou ekonomiku. Počet nezaměstnaných v Rakousku vyskočil o 66 procent

Ekonomika

„O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří pracují v pohostinství, ve službách a v cestovním ruchu. Právě tyto oblasti postihla přijatá epidemiologická opatření v největší míře a zaměstnavatelé dočasně uzavřeli své provozy,“ dodal ředitel odboru zaměstnanosti úřadu práce Jan Karmazín.

„Obdobná situace nastává v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů působících v této oblasti. Hlásí se i ti, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v zahraničí, například v Rakousku, Itálii, Německu či Švýcarsku. Jsou mezi nimi i pendleři,“ dodal Karmazín.

Nejvyšší nezaměstnanost vykazují okresy Karviná (7 procent), Bruntál (5,7 procenta) a Jeseník (5,5 procenta). Naopak nejmenší míru nezaměstnanosti mají v okresech Praha – východ (1,2 procenta), Pelhřimov (1,5 procenta), Rychnov nad Kněžnou, Mladá Boleslav a Praha – západ (shodně 1,6 procenta).

Nezaměstnanost zatím neroste, v dubnu se to podle analytiků prudce změní

Ekonomika

„Na březnové nezaměstnanosti se ještě tolik neprojevila opatření vlády v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Mnohým zaměstnancům ještě dobíhala 'povinná' dovolená a na úřad práce se hlásí až nyní,” komentovala data ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

„Dá se předpokládat, že počet lidí bez práce v letošním roce po dlouhé době výrazně naroste. Nejtěžší období zažívají zaměstnanci v oblasti cestovního ruchu, ubytování a stravování, kde veškerá práce zanikla takřka ze dne na den,” dodala.

Podle Mückové bude pro další vývoj bude stěžejní, jak rychle se restriktivní opatření začnou rušit. „Tedy kdy se rozjede se práce po celé České republice, zejména v továrnách automobilového průmyslu. Úplný dopad krize způsobené šířením koronaviru lze očekávat v následujících měsících, i když v letní sezóně za poslední roky nezaměstnanost vždy poklesla,” uzavřela ekonomka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám