Hlavní obsah

Německo má pátý rok v řadě přebytkový rozpočet

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý stát v loňském roce hospodařil s přebytkem 11,2 miliardy eur (286,6 miliardy korun). V pátek o tom informoval server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Příjmy rozpočtu dosáhly 348,3 miliardy eur (8,91 bilionu korun) a výdaje 337,1 miliardy eur (8,63 bilionu korun). Přebytku Spolková republika dosáhla pátý rok v řadě.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Německý stát v loňském roce hospodařil s přebytkem 11,2 miliardy eur.

Článek

Za více než jedenáctimiliardovým přebytkem stojí ekonomická konjunktura. Pomohly ale i vyšší daňové výnosy a nižší výdaje, než se původně plánovalo.

Samotné daňové výnosy dosáhly 322,4 miliardy eur (8,25 bilionu korun), což bylo o 1,1 miliardy nad plán. Výdaje činily 337,1 miliardy eur (8,63 bilionu korun), což je o 6,5 miliardy méně, než se plánovalo.

Naopak obětí vysokého přebytku v Německu se na rozdíl od některých jiných zemí nestaly investice. Oproti roku 2017 totiž vzrostly o 38,1 miliardy eur (975 miliardy korun).

Do Německa míří třetina českého vývozu. Na vývoji největší evropské ekonomiky proto závisí i vývoj tuzemského hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám