Hlavní obsah

Německá ekonomika klesla nejvíc od roku 2009, oslabil vývoz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá ekonomika poklesla v posledním loňském čtvrtletí proti předešlému kvartálu o 0,6 procenta. Největší evropská ekonomika tak vykázala nejhlubší pokles od prvního čtvrtletí roku 2009, kdy vrcholily globální finanční krize a ekonomická recese. Hlavní příčinou poklesu bylo oslabení vývozu, sdělil spolkový statistický úřad.

Článek

V meziročním srovnání HDP Německa stále ještě rostl. Zvýšil se ale jen o 0,1 procenta po vzestupu o 0,4 procenta ve třetím čtvrtletí.

Úřad potvrdil lednové údaje, podle nichž tempo růstu německé ekonomiky za celý rok 2012 prudce zpomalilo na 0,7 procenta ze tří procent v roce 2011. V roce 2010 ekonomika vzrostla o 4,2 procenta, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země. Navzdory prudkému zpomalení růstu však Německo zůstalo loni nejrychleji rostoucí ekonomikou eurozóny.

Německo trápí hlavně dluhová krize, která postihla i jeho přední vývozní trhy. Výrazný byl loni pokles poptávky po německém zboží ve Španělsku, Portugalsku či Řecku, který smazal růst vývozu do Spojených států a Číny.

Očekává se, že i letos vykáže německá ekonomika jen slabý růst. Vláda snížila v lednu svůj odhad letošního růstu na 0,4 procenta z dosavadního jednoho procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám