Hlavní obsah

Němci nevěří řeckým snahám provést reformy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká většina Němců nevěří ve vůli Řecka k reformám. Pochybnost ohledně efektivního provedení nových reforem se vyjádřilo 84 procent dotázaných v průzkumu společnosti Forsa pro německý ekonomický deník Handelsblatt, který ve čtvrtek zveřejnil hlavní závěry průzkumu. Většina respondentů se rovněž vyslovila proti třetímu programu pomoci Aténám.

Foto: Yiannis Liakos, ČTK/AP

Řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos (vlevo) a řecký ministr ekonomiky George Stathakis.

Článek

Podle průzkumu provedeném na reprezentativním vzorku 1002 lidí odmítá třetí záchranný program 57 procent Němců a 51 procent jich odmítá postoj Mezinárodního měnového fondu (MMF), který považuje za nezbytné další odpuštění řeckého dluhu, což Berlín odmítá.

V témže průzkumu 47 procent lidí podpořilo postoj německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, jenž se vyslovil pro alespoň dočasný odchod Řecka z eurozóny. To je vnímáno jako tvrdší postoj proti tomu, který zastává německá kancléřka Angela Merkelová. Její přístup, více nakloněný kompromisu, v průzkumu podpořilo 41 procent respondentů.

Řecký parlament jedná o třetím záchranném balíku, který Atény předběžně dojednaly s mezinárodními věřiteli. Jeho celkový objem činí podle agentury Reuters 91,7 miliardy eur (téměř 25 biliónů Kč), přičemž 85,5 miliardy tvoří mezinárodní pomoc a odhadem 6,2 miliardy eur příjmy z prodeje státního majetku do roku 2018.

Hlasovat o nové dohodě by řečtí poslanci mohli v pátek nad ránem. V pátek se také má uskutečnit klíčová schůzka ministrů financí eurozóny. Ministři mají rozhodnout, zda Řecko skutečně splňuje podmínky pro to, aby obdrželo další půjčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám