Hlavní obsah

Němci minimální mzdou pro řidiče porušují pravidla EU, tvrdí dopravci

Novinky, tov

Plán Německa zavést od nového roku minimální mzdu i pro zahraniční řidiče, kteří zemí projíždějí, ohrožuje volný pohyb služeb jako základní pilíř Evropské unie. Tvrdí to ve svém prohlášení sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Německo plánuje, že jejich zákon o zavedení minimální mzdy ve výši 8,50 euro (235 korun) za hodinu se má od 1. ledna vztahovat i na všechny zahraniční dopravce, jejichž řidiči byť jen projíždějí Německem. České firmy v průměru platí řidičům zhruba polovinu. [celá zpráva]

”Zákon hrozí vysokými sankcemi za neplnění až do výše 500 tisíc eur (13,8 miliónu korun). Znamenalo by to, že každý subjekt, který provádí dopravu osob nebo zboží a vstoupí na území Německa, bude povinen hlásit a evidovat každý výkon práce na území SRN a dát k dispozici německé kontrole pracovní výkazy zaměstnanců,” uvedl mluvčí sdružení Martin Felix.

Podle něj je neslýchané, aby takto Německo zasahovalo do právního řádu jiné země a fakticky ovlivňovalo cenu dopravy mezi dvěma cizími státy prováděnou rovněž pro cizího zákazníka.

Informace o řidičích mají posílat faxem

V pátek německé úřady uvedly do provozu stránku, na které lze stáhnout formuláře k hlášení výkonu práce zaměstnanců na území SRN. Ty by se měly faxem odesílat na příslušný úřad.

”Takovýto bezprecedentní nárůst byrokracie ještě sjednocená Evropa nezažila, navíc realizovaný poněkud primitivní technologií. Je nemožné, aby před každou přepravou někdo faxem posílal do Německa informaci, kdo a jak dlouho se bude na jeho území pohybovat, včetně osobních údajů,” tvrdí Felix.

Dodal, že přes všechny urgence žádný z německých úřadů dosud oficiálně nepotvrdil, že se opatření bude skutečně týkat i tranzitujících dopravců a nevysvětlil, jak přesně bude kontrola dodržování minimální mzdy probíhat.

„Sdružení Česmad Bohemia zásadně protestuje proti tomuto záměru. Žádáme české úřady o podporu našeho stanoviska a ochranu českých dopravců i ostatních podnikatelů před zneužíváním vnitrostátního práva jiného státu k omezování volného pohybu služeb v rámci EU,” řekl generální tajemník sdružení Vojtěch Hromíř.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám