Hlavní obsah

Některá lahvová piva obsahují plíseň, zjistil dTest

Praha
Aktualizováno

Některá lahvová piva neobsahují jen to, co stojí ve složení na etiketě, zjistil spotřebitelský časopis dTest. V pivech 33 různých značek byla odhalena přítomnost mykotoxinů. Nežádoucí látky se do piva dostávají z plesnivého ječmene pro výrobu sladu.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak dTest připomněl, vypití pouhého litru piva s nejvyšším naměřeným obsahem mykotoxinů může způsobit zdravotní obtíže. Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna s obsahem 5,2 % alkoholu. Litr uvedeného nápoje jich obsahoval 85 mikrogramů, což je množství překračující tolerovatelnou denní dávku.

Svijanský pivovar nicméně argumentuje, že se nejedná o běžnou praxi, ale o chybu způsobenou některým z dodavatelů, který pro výrobu sladu použil plesnivý ječmen. „V minulosti jsme několikrát naše piva na mykotoxiny testovali a nikdy jsme takovýto problém nezaznamenali,“ sdělil sládek pivovaru Petr Menšík, kterého citovala ČTK.

„Nebude pro nás problém zjistit, který dodavatel se této chyby dopustil,“ dodal Menšík s tím, že ve Svijanech archivují vzorky všech surovin po celou dobu minimální trvanlivosti piva.

Na jeden kilogram jeden mikrogram

Test odhalil pět výrobků, které obsahovaly vyšší podíl mykotoxinů. K překročení poloviny přípustné denní dávky stačí průměrnému jedinci vypít pouhý litr některého z nich. Řadila se k nim dále speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které spadá mezi ležáky.

„Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu se stanovuje velmi jednoduše. Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností,“ vysvětlil manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Až oslabení imunity

Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity.

„Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která naše zjištění nyní prověřuje,“ doplnil Beneš. Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na niž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují.

Anketa

Dáváte přednost raději lahvovému pivu, nebo chodíte na pivo do restaurace?
Raději do restaurace, je tam lepší
39,7 %
Piji lahvové, je levnější
35,2 %
Obojí zhruba stejně
25,1 %
Celkem hlasovalo 15680 čtenářů.

A DOST! Piva plná plísní

Náš národní nápoj je často zamořen jedovatou plísní. A tak nás po některých pivech (a ne jen kvůli alkoholu) bolí hlava, máme střevní potíže a je nám zle. Dlouhodobě nám pak mykotoxiny oslabují imunitu a mohou způsobovat i rakovinu. dTest zjišťoval, která piva jsou nejvíce a nejméně zamořená. Další informace se dozvíte v dalším díle seriálu A DOST! na serveru Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám