Hlavní obsah

Nejbohatší Čech Petr Kellner přišel o 60 miliard korun

Novinky, bož

Nejbohatší Čech Petr Kellner v souvislosti s koronavirovou krizí a svojí sázkou na podnikání v Číně od začátku roku přišel o 60 miliard korun (2,5 miliardy dolarů). Uvedl to server Bloomberg.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kellner

Článek

Server připomíná, že Kellnerův Home Credit na konci loňského roku upustil od přípravy vstupu na hongkongskou burzu. Hongkong již tehdy procházel rozsáhlou politickou krizí kvůli snahám Pekingu omezit jeho autonomii.

Zpomalující čínská ekonomika a klesající poptávka po spotřebitelských úvěrech v souvislosti s přísnými karanténními opatřeními podle Bloombergu představuje pro Home Credit další problém, vzhledem k tomu, že se jedná o největšího poskytovatele spotřebitelských půjček v Číně.

Právě to vedlo ke snížení hodnoty většinového podílu PPF v Home Creditu o 1,5 miliardy dolarů (36 miliard korun) na 2,8 miliardy dolarů (67 miliard korun).

Většinovému majiteli Home Creditu klesl ve čtvrtletí zisk o 95 procent

Ekonomika

Negativní dopady koronaviru na podnikání firmy Bloombergu potvrdil také mluvčí společnosti Milan Tománek. „Vyčíslit dopad v tuto chvíli, kdy pandemie ještě neskončila, by byla spekulace,“ dodal.

Kellner založil společnost PPF v roce 1991, její dcera Home Credit vznikla v roce 1997. Snaha prosadit se na čínském trhu sahá do roku 2007. Společnost podle Bloombergu kalkulovala s tím, že trh se spotřebitelskými půjčkami teprve vznikal, ačkoliv poptávka po nich rostla díky rostoucím příjmům obyvatel.

Dnes je Home Credit v Číně jediná společnost v oblasti spotřebitelských úvěrů, kterou plně ovládají zahraniční investoři. Ke konci roku 2018 držela 28 procent objemu spotřebitelských půjček v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám