Hlavní obsah

Nečas tlačí na rychlou důchodovou reformu

– PRAHA
Právo, Hana Kadečková

Nový ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) považuje bez ohledu na další politický vývoj za naprosto nezbytné okamžitě zahájit práce na důchodové reformě. Chce, aby nejpozději počátkem příštího roku byl k dispozici kompletní návrh možných změn. První verzi, jak ve čtvrtek ministr uvedl, má už dokonce v paragrafovém znění na stole.

Článek

"Jsem pevně odhodlán, bez ohledu na délku svého mandátu, tyto práce rozvíjet," řekl ministr s tím, že příjmy a výdaje důchodového pojištění jsou přibližně vyrovnané "se sklonem k deficitu".

Bez dohody to nejde

Vzniklý přebytek na důchodovém účtu se podle Nečase plně vyčerpá již v tomto roce a v roce 2010 už zase bude deficit 10 až 15 miliard korun.

Počet důchodců roste v průměru o třicet tisíc ročně, na druhé straně počet plátců pojistného bude stagnovat a "tento fakt není zlomitelný ani výší porodného", varuje Nečas.

Ministr se proto hodlá co nejrychleji vrátit k politické diskusi o důchodové reformě z konce roku 2005 a připravit různé varianty: "Jakékoliv kroky v důchodové reformě musejí být dělány na základě široké politické shody, aby byly stabilní na dlouhé desítky let a aby nepodléhaly výsledku těch nebo oněch voleb," zdůraznil Nečas.

Podle Nečase je zapotřebí pokračovat v prodlužování věku odchodu do důchodu na 65 let, oddělit peníze vybrané na důchody do samostatné kapitoly státního rozpočtu, aby nemohly být použity na jiné účely, a nejpozději v roce 2008 vytvořit státní rezervní fond důchodového systému. Ten by měl být financován především z výnosů privatizace.

Nečas uvažuje rovněž o postupném zavedení stropu pro platbu pojistného, o zavedení plateb na náhradní doby pojištění ze státního rozpočtu a o případném snížení sazby sociálního pojistného.

Sociální výdaje se zvyšují o 70 mld. korun

Peníze na platbu státu za náhradní doby by se měly získat z nepřímého zdanění zavedením ekologické daňové reformy (zavedením spotřebních daní na energie).

Nečas upozornil i na rostoucí celkové sociální výdaje ministerstva. Podle něj se v návrhu státního rozpočtu na příští rok zvyšují mandatorní výdaje (ty, které je třeba vyplatit podle zákona) o 70 mld. korun. Přesto, jak zdůraznil, "nechceme provádět žádné zběsilé škrty".

Podle Nečase je třeba provádět trpělivé a sociálně průchodné reformy, které umožní ozdravení veřejných financí. "Protože mimo vši pochybnost rozpočtový vývoj letošního roku a především příštího roku, tak jak byl připraven minulou vládou, ukazuje, že se veřejné finance, respektive jejich deficity vymkly kontrole," uvedl ministr.

"A my musíme těmito trpělivými, postupnými a sociálně únosnými reformami provést změny," dodal. Jaké má konkrétní představy o změnách, však zatím neřekl. Uvedl jen všeobecně, že je třeba reformovat sociální systém tak, aby vedl k motivaci občanů hledat si práci, a že je třeba motivovat zaměstnavatele k zaměstnávání rodičů malých dětí, umožňovat jim zaměstnání na částečný úvazek či formou flexibilní pracovní doby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám