Hlavní obsah

Nájemné může začít růst až o 20 % ročně

Právo, Martin Procházka

Nájemné se od příštího roku v bytech s regulovaným nájmem zvýší zřejmě výrazně více než o 8 procent po dobu pěti let, jak původně navrhoval ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Růst se může vyšplhat až na dvacet procent ročně. Politici se totiž zalekli žaloby českých majitelů domů, kteří chtějí na Česku u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku vysoudit až 50 miliard korun a chtějí deregulaci nájmů podstatně urychlit.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 4.7.2018 Mezinárodní sochařský festival SKULPTURE LINE. Lukáš Rais: Noha. Ulice U Oblouku v Ostravě - Porubě.

Článek

"Vzhledem k tomu, že za poslední tři roky nerostlo nájemné vůbec, a za vlády Miloše Zemana se zvyšovalo jen o inflaci, je reálný jeho růst až o 20 procent ročně," řekl Právu poslanec KDU-ČSL Tomáš Kvapil.

Rychlejší deregulaci podporuje i US-DEU

Rychlejší růst nájmů podporuje i US-DEU. "Navrhujeme, aby se z místně obvyklého nájemného odečetlo 20 procent a na tuto hodnotu by mělo regulované nájemné růst o 10 procent ročně. Například v Praze bychom se na tuto hodnotu měli dostat během 8 až 12 let. Pokud by byl přijat návrh ministra Paroubka, byla by to otázka desítek let," řekl Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun s tím, že problémy s nájemným nejsou v malých městech, ale ve městech, kde je dostatek pracovních příležitostí, tedy například v Praze a Brně. Podle Dimuna se nelze divit, že České republice hrozí podobné žaloby majitelů jako v Polsku.

O tom, o kolik by mělo nájemné růst, nechce spekulovat ani ministerstvo financí. Jisté je jen to, že by se nájmy zvyšovat měly. "Na principu, že by nájmy měly růst, se shodujeme. Jde jen o to, o kolik," řekl Právu mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

"Trvale hovoříme o přechodném období 2 až 3 let, kdy by se mělo nájemné zvýšit na úroveň místně obvyklého nájemného, tedy na průměrnou úroveň nájemného všech bytů v daném místě. Mělo by sblížit volné a regulované nájemné tak, aby regulované nájemné dosahovalo 70 procent volného," uvedl Kvapil.

"Otázka, o kolik procent nájemné poroste, je věcí diskuse," řekl Právu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

"Vláda mluví opakovaně o růstu nájemného o osm procent, někdo jiný by rád 20 procent. Nikde není psáno, že procenta zvýšení musí být po celou dobu stejná," řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl.

Příjmy majitelů domů nepokryjí ani náklady

Podle místopředsedy Občanského sdružení majitelů domů Libora Dellina by mělo dojít k rychlé deregulaci nájmů na úroveň potřebných nákladů majitelů domů. "Je to podobný případ, jako kdyby stát určil vodárnám, že musí vodu prodávat pod náklady. Potom by vodárny nikdo neprovozoval. Ústav soudního inženýrství určil, že minimální cena pro zachování bezziskového nájemného je 49 korun za metr čtvereční a měsíc. Při nižším nájemném nebudou mít majitelé ani na opravy domů, a ty začnou chátrat," řekl Právu Dellin s tím, že k růstu nájmů na tuto úroveň by mělo dojít během jednoho až dvou let.

"Návrhy ministra Paroubka jsou naprosto nepřijatelné. Pokud by byl realizován jeho plán, nákladové úrovně by majitelé domů dosáhli až v roce 2012. Za určitých okolností by dokonce nájemné v Praze či například v Plzni kleslo," dodal Dellin.

Návrhy ministerstva pro místní rozvoj vycházejí podle Dellina z administrativních údajů ministerstva financí. "V materiálu je například uvedeno, že cena metru čtverečního v Praze 2 je 27 tisíc korun a v Praze 3, která s ní bezprostředně sousedí, 13 tisíc. To je zcela absurdní," uvedl Dellin.

Podle Dellina se debata kolem této problematiky účelově přesouvá jen na sociálně slabší případy. "Pro ty musí být zaveden příspěvek na nájemné, jako je to obvyklé ve státech Evropské unie. Navíc těch skutečně sociálně slabých, kteří by nebyli schopni platit přiměřené nájemné z přiměřeného bytu, je jen asi 15 až 20 procent ze všech současných regulovaných nájemníků. Přiměřeností bytu myslím to, že v současnosti například jeden důchodce bydlí v nájemním bytě 31, a tak jej blokuje mladé rodině s dětmi," vysvětlil Dellin.

Nájemné by mohlo stoupnout až čtyřikrát

"Podle prokazatelných výpočtů nyní obyvatelé v regulovaných nájemních bytech bydlí jeden týden v měsíci za nájemné a zbývající tři týdny jim dotuje majitel domu. Ceny by se tak měly v průměru zvýšit třikrát až čtyřikrát," doplnil Dellin.

Podle něho jde i o spravedlnost. "Je nespravedlivé, že například mladí lidé, kteří nemají možnost získat nájemní byt, musí svým deregulovaným nájemným dotovat ostatní. Neregulované nájemné je v současnosti o 100 až 400 procent vyšší než u nájemného regulovaného.

"Myslím, že zákon, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, je dobrý a potřebný. Je však ještě třeba zabránit tomu, aby u nově uzavíraných smluv mohlo být uzavíráno nájemné v neomezené výši," řekl Právu předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček (ČSSD). Obavy z Evropského soudu ve Štrasburku jsou podle Křečka nereálné.

"Soud vynesl rozsudek po deseti letech šetření, majitelům domů navíc nepřiznal žádnou náhradu. Křeček rovněž soudí, že současné nájemné je dostatečně vysoké na to, aby mohli majitelé domů provádět jejich opravy. Ve srovnání s jinými zeměmi, například Polskem, jsou v České republice podle Křečka náklady na bydlení vyšší. Mohou za to ale ceny energií. "Stát musí omezit růst cen monopolních prodejců a dovozců energií, když majitelé domů ceny za nájem nemohou," řekl Křeček.

"Dalo se čekat, že majitelé domů v České republice se zachovají stejně jako v Polsku. Je to naprosto v pořádku. Deregulace nájmů je nutná, mělo by dojít k narovnání vztahů mezi vlastníky domů a státem. Ten by je měl přestat vydírat a začít podporovat potřebné, tedy sociálně slabší občany," řekla Právu Zdeňka Horníková (ODS). Podle ní je nutná rychlá deregulace nájmů na úroveň nákladového nájemného a zahájení diskuse o tom, kolik by měl činit zisk majitelů domů. "Horní hranice deregulace je podle mě maximálně 5 let," řekla Horníková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám