Hlavní obsah

Nafta i benzin dál mírně zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o osm haléřů na 32,25 koruny za litr. Nafta zlevnila o čtyři haléře na 31,83 Kč koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Článek

Nejlevněji tankují řidiči na jihu Čech. Průměrná cena Naturalu 95 v Jihočeském kraji je 31,83 koruny a nafty 31,38 Kč za litr. Méně než 32 korun stojí benzin ještě v Pardubickém, Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

Naopak nejvyšší ceny pohonných hmot vykazuje Praha. Litr benzinu vyjde v hlavním městě v průměru na 32,71 koruny. Stejné množství dieselu stojí průměrně 32,33 koruny.

Druhým nejdražším regionem je Vysočina, kde průměr ovlivňují vyšší ceny pohonných hmot u pump na dálnici D1. Litr naturalu vyjde na Vysočině v průměru na 32,66 koruny a nafty na 32,29 Kč.

Exxon přestane těžit v Norsku. Prodá aktiva za 106 miliard

Ekonomika

„V nejbližším týdnu předpokládáme stagnaci cen benzinu a nafty. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu mírně stoupla na 61 dolarů za barel, což znamená, že současný pokles cen pohonných hmot se brzy zastaví. Pro české řidiče je příznivé výrazné posílení české koruny vůči americkému dolaru. Od počátku měsíce posílila koruna z 23,66 na 23 Kč za dolar,” uvedl ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Současná cena ropy na světových trzích podle něj není pro kartel těžařských států OPEC příznivá. Proto se začínají objevovat informace, že OPEC už s Ruskem diskutuje o možnosti prodloužení těžebního limitu.

Zásoby ropy ve světě rostou, protože poptávka po této komoditě je nižší oproti původním předpokladům. Nadnárodní instituce i investiční banky postupně snižují své odhady spotřeby. „Důvodem je slabý ekonomický růst a rychlejší zavádění alternativních zdrojů energie,” dodal Tomčiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám