Hlavní obsah

Nad Fondem národního majetku visí hrozba exekuce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 2 nařídil exekuci proti Fondu národního majetku (FNM). Případnou exekuci provede proto, aby FNM byl schopen uhradit přes 2 miliardy korun, které má na základně arbitrážního řízení zaplatit společnosti Petrcíle. O oprávněnosti této pokuty musí ale nejprve rozhodnout soud.

Foto: PČR
Článek

"Obvodní soud pro Prahu 2 současně vyslovil, že exekuce se odkládá až do právní moci rozhodnutí v soudním řízení před Městským soudem v Praze, ve kterém se FNM domáhá zrušení rozhodčího nálezu," uvedl FNM. Úřad dříve tvrdil, že má peníze uloženy na zvláštním účtu a čeká, zda na ně bude muset sáhnout.

Návrh na exekuci podala sama firma petrcíle. "Hlavním důvodem našeho postupu je fakt, že FNM se účelovou žalobou domáhá vůči Petrcíle nesmyslné částky 4,2 miliardy korun. Opírá se přitom o důkazy, kvůli kterým již prohrál rozhodčí řízení. FNM se i za cenu  naprostého ztrapnění stal zářným příkladem pro dlužníky, kteří udělají cokoliv, aby nemuseli své dluhy platit. FNM se prostě snaží oddálit platbu do doby, než sám zanikne. Proto jsme podali návrh na exekuci," uvedl mluvčí Petrcíle Jaromír Piskoř.

Neplatná smlouva

Kauza se táhne od letošního dubna, kdy arbitrážní soud rozhodl, že FNM má zaplatit Petrcíli 2 miliardy korun, protože mu v roce 2000 neoprávněně vypověděl privatizační smlouvu na Novou huť. Tím měl společnosti znemožnit, aby později získala ve společnosti patnáctiprocentní podíl.

Rozhodčí soud ale řekl, že tento audit, na jehož základě FNM smlouvu vypověděl, byl neplatný, a FNM tudíž neměl k vypovězení smlouvy žádný důvod. Jiné audity, které tatáž firma vypracovala, byly totiž  k hospodaření firmy bez výhrad.

Fond už proti rozhodnutí podal celkem dvě žaloby. V jedné tvrdí, že arbitři vůbec neměli rozhodovat o pokutě ale jen o tom, zda odstoupení od smlouvy bylo platné. Ve druhé požaduje po Petrcíli 4,2 miliardy korun jako náhradu škody za ušlé zhodnocení akcií. U soudu leží i žaloba Petrcíle na FNM.

Reklama

Související články

Soud zamítl žalobu Petrcíle na FNM

Žalobu společnosti Petrcíle Radima Masného, kterou se chtěl domoci zablokování vybraných akcií Fondu národního majetku (FNM), v pondělí zamítl pražský městský...

Výběr článků

Načítám