Hlavní obsah

Náchod prodal městský pivovar za 150 miliónů společnosti LIF

Právo, Jiří Bednář
NÁCHOD

Zastupitelé města Náchod v pondělí rozhodli, že společnost Pivovar Náchod získá společnost LIF z Liberce. Náchodský pivovar je třináctým největším výrobcem piva v ČR. Do městského rozpočtu Náchoda tak přibude 150 miliónů korun.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vstupní brána areálu náchodského pivovaru

Článek

Hlasování zastupitelů dopadlo 16 : 11, když pro prodej hlasovali zejména zastupitelé, zvolení za ODS. Sociální demokraté a komunisté chtěli prodej zvrátit.

„Město se chce navždy zbavit historického majetku, k němuž se v budoucnu už nikdy nedostane. Pivovar je úspěšný na světových soutěžích a hotelu Beránek, který jako balvan táhl pivovar ke dnu, jsme ho zbavili. Navrhuji neprodávat,“ vyzval zastupitele před rozhodujícím hlasováním Josef Kindl (KSČM) a sklidil potlesk přítomných diváků.

Prodat pivovar firmě LIF navrhla náchodská rada města už začátkem února. Podle vedení města to byl jediný zájemce, jenž splnil všechny podmínky zadání soutěže, kterou radnice vypsala loni v prosinci. Firma LIF již vlastní pivovary Svijany a Rohozec.

Konkurenční Holba chce prodej napadnout

Nabídky vedle firmy LIF podali do soutěže ještě podnikatel Pavel Bojanovský ze Zruče nad Sázavou a Pivovar Holba z Hanušovic. Obě nabídky ale hodnotící komise vyřadila pro nesplnění podmínek. Hanušovická Holba přitom nabídla nejvyšší částku, 185 miliónů korun.

Podle vedení radnice se ale komisi nezdál navržený způsob platby a námitky měla i proti tomu, že za případné nesplnění závazku by Pivovaru Holba nehrozily žádné sankce. Šéf Holby Zdeněk Konečný ČTK oznámil, že proti rozhodnutí Náchoda zvažuje právní kroky.

Předseda představenstva LIF, a.s. Miroslav Kučera po hlasování řekl, že kupní cena je sice vysoká, ale náchodský pivovar má šanci stát se dvojkou na východočeském trhu.

„Ve Svijanech jsme začínali s 35 tisíci hektolitry výstavu, dneska jsme na více než 300 tisících. O něco podobného se chceme pokusit v Náchodě,“ řekl. Náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka (ODS) výsledek hlasování uvítal. „Lidi v pivovaru konečně vědí na čem jsou. V dubnu by se LIF mohl ujmout ve společnosti vlastnických práv,“ řekl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám